Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Nødhjælp til bankerne i Danmark

Source:www.arbejderen.dk
Date:06/01-2005

Køb et par sko og giv samtidig en skærv til de fattige banker!

Sådan lyder opfordringen fra 124 skobutikker over hele landet. De har startet en indsamling til de hårdt trængte banker, der netop er begyndt at opkræve gebyr på 50 øre for hver gang danskerne bruger dankortet. Der er opsat indsamlingsbøtter i alle kædens butikker.

- Det er meget nemt at støtte bankerne. Du donerer nemlig 50 øre hver gang du bruger dit dankort, oplyser Carsten Færge til Arbejderen. Han er administrerende direktør for Eurosko der organiserer 124 skobutikker.

Eurosko har indrykket annoncer i flere dagblade i anledning af, at det gebyrfri Dankort blev afskaffet ved årsskiftet. Den officielle forklaring er, at det nye gebyr på 50 øre skal dække omkostningerne ved indførelsen af det nye chip-dankort.

- Vores "indsamling" er ment som et opråb til forbrugerne. Hvorfor skal vi opkræve gebyrer hos vores kunder på vegne af bankerne? Hvis bankerne - trods flere år med rekordoverskud - virkelig føler sig tvunget til at tage gebyr for dankortet, må bankerne selv opkræve pengene hos deres kunder, fastslår Carsten Færge.

Som et plaster på såret giver bankerne 5000 gratis dankort-transaktioner til en række mindre butikker, heraf op mod 80 af Euroskos forretninger. Men det tilbud kan Eurosko ikke bruge til noget, og har i stedet besluttet at donere de 175.000 kroner det drejer sig om til SOS Børnebyerne.

Pengene bliver doneret hurtigst muligt, så de kan gøre gavn efter flodbølge-katastrofen i Asien, oplyser Carsten Færge.

Hos Nordea er man godt klar over, at indsamlingen er en happening - men der kunne godt være brug for en rigtig indsamling, mener bankens informationschef.

- Indsamlingen er desværre kun symbolsk. Selvom butikkerne forsøger at fremstille bankerne som de store skurke i den her sag, så har vi faktisk underskud på at tilbyde kunderne dankortet. Det nuværende gebyr dækker kun cirka én tredjedel af vores omkostninger. Vi overholder naturligvis den politiske aftale omkring gebyrets størrelse, men der er reelt behov for at hæve gebyret til én kroner til halvanden, siger informationschef for Nordea Bank Danmark A/S, Jens Bekke, til Arbejderen.

Men informationschefen kan godt tørre øjnene, mener Eurosko. Bankerne tjener nemlig fedt på de nye gebyrer.

- Handelsskolen i Århus har forlængst påvist, at bankerne tjener på dankortet. Hvis kortet bliver brugt mindst lige så mange gange som sidste år, vil bankerne tjene i alt 115 millioner kroner i renter, gebyrer og besparelser på betjening, konstaterer Carsten Færge.

Selvom bankerne i alt ventes at tjene mere end 50 milliarder kroner i 2004, har de alligevel valgt at indkræve gebyret.