Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Billig aids-medicin fjernes fra markedet.

Source:www.arbejderen.dk
Date:03/12-2004

Patentrettigheder truer med at lukke for billig aids-medicin fra nytår. Selskaber i Indien, som eksporterer verdens billigste aids-medicin stopper salget - formodentligt efter politisk pres, skriver nyhedsbureauet IPS.

I år 2000 kostede det 10.000 kr. at behandle en aids-syg patient med livsforlængende medicin. Fattige lande og private organisationer i de rige lande protesterede dengang mod at medicinalfirmaerne spandt guld, mens titusinder af aids-syge døde.

Protesterne førte til, at ulande fik mulighed for at producere eller importere billig aids-medicin i 2002. Det indiske firma Cipla sendte kopimedicin på markedet, til en dollar om dagen. Siden da er prisen blevet presset yderligere. I dag kan en patient behandles i et år for helt ned til 140 dollars - under 1000 kr.

Men de seneste måneder har tre store indiske producenter af kopimedicin trukket deres produkter tilbage. Den officielle forklaring er, at undersøgelser har vist, at medicinen ikke er fuldstændig lige så virkningsfuld, som de originale og dyre mediciner, som de er kopieret efter.

Men Mira Shiva, der er ekspert i medicin afviser, at medicinen ikke er god nok. FN's Verdens-sundhedsorganisation (WHO) har undersøgt og godkendt produkterne. Shiva retter kritikken mod Verdens-handelsorganisationen WTO.

Indien er medlem af WTO og er igang med at tilpasse alle sine handelsregler. Fra nytår skal Indien leve op til TRIPS-reglerne, og det er her hunden ligger begravet.

TRIPS-reglerne beskytter patentrettighederne i verden.

- Trips-reglerne betegnes som verdens værste regelsæt inden for handel, og de kritiseres fra ulandenes side både af bønder, menneskerettighedsgrupper og aktivister inden for sundhedssektoren, påpeger Mira Shiva.

UNAIDS - FN's organisation for aids har stadig tillid til medicinen fra Cipla og andre indiske firmaer. Patienter bør blive ved med at tage medicinen så længe de kan skaffe noget, siger UNAIDS-direktør Poornima Mane.

3,1 millioner døde i 2004
Det samlede antal hiv-smittede er ved ugangen af 2004 det højeste nogensinde, nemlig 39,4 millioner. Nogle steder - blandt andet i Afrika - ser det ud til, at tallene stagnerer, men det er faktisk udtryk for, at folk nu dør i næsten samme takt, som nye smittes. Op mod 4,9 millioner blev smittet i 2004 og op mod 3,1 millioner døde af aids.

De højeste stigninger er i Østasien, hvor antallet af hiv-smittede steg med 50 procent fra 2002 til 2004. Herefter kommer Østeuropa med en stigning i samme periode på 40 procent.

Det sydlige Afrika er fortsat hårdest ramt.

Flere kvinder
Mænd har hidtil været de hårdest ramte. Men i de senere år er der sket en markant stigning af hiv blandt kvinder. På verdensplan udgør de nu knapt halvdelen af alle hiv-smittede.

I det sydlige Afrika, hvor epidemien er mest fremskreden, udgør kvinderne nu 57 procent af alle hiv-smittede. Blandt unge udgør kvinderne hele 76 procent.

I byområder i Botswana betyder det for eksempel, at 15 procent af alle unge piger mellem 15 og 19 år er smittet med hiv. For kvinder mellem 20 og 24 år er 30 procent smittede mens over halvdelen af kvinder mellem 25 og 29 er smittede.

Skolegang beskytter
Satsning på god skolegang i ti år eller mere vil kunne redde syv millioner unge fra at blive smittet. Jo længere tid pigerne kan blive i skole, desto mindre risiko har de for at blive smittet.

100 millioner børn verden over går ikke i skole. To tredjedele af dem er piger.

Op mod halvdelen af kvinderne i de hårdest ramte områder i verden har ikke basal viden om, hvordan hiv smitter, eller hvordan de kan beskytte sig mod hiv.