Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Det går ikke fremad i Irak

Source:www.arbejderen.dk
Author:P.N
Date:28/04-2005

- Regeringens rapport om Irak er allerede udhulet. Den bygger på, at det går fremad. Men det fik vi dementeret så sent som onsdag morgen af amerikanerne selv. Modstanden i Irak er stadig meget stor og er vokset siden valget i januar, siger Frank Aaen, forsvarspolitisk ordfører for Enhedslisten.

Regeringens analyse af situationen i Irak skal bruges som baggrund for Folketingets diskussioner om et nyt mandat for de danske styrker i Irak. Efter Frank Aaens opfattelse er det største problem ved analysen, at regeringen ikke vil anerkende, at besættelsen af Irak er problemet. Og det bliver ikke bedre, før de danske soldater bliver trukket hjem, mener han.

Også socialdemokraterne kritiserer analysen. Men fra en anden vinkel.

- Der er flere ting i regeringens analyse, der peger på de områder, vi har efterlyst længe. Blandt andet træning af irakiske politi og militærstyrker, så irakerne selv kan stå for sikkerheden. Men der mangler mere håndfaste og konkrete datoer for, hvornår regeringen vil gøre hvad. Det er alt for ukonkret, hvad der lægges op til, siger Jeppe Kofod til Arbejderen.

- Selv den danske efterretningstjeneste har indrømmet, at USA`s fremfærd er en fødekilde til fortsat opbakning til modstandskampen i Irak. Det hører også med til en ærlig analyse, selv om det er følsomt over for USA, siger den socialdemokratiske udenrigsordfører.

Regeringen vil forlænge den danske deltagelse i besættelsen af Irak med otte måneder og har på forhånd et flertal med Dansk Folkeparti. Men også Socialdemokraterne og de Radikale er parate til at støtte op bag en forlængelse af besættelsen. S og R er endog klar til at sende flere danske soldater til Irak, hvis der samtidig kommer en dato for, hvornår de danske styrker skal trækkes hjem.

'Hvis sikkerhedssituationen udvikler sig tilfredsstillende, bør de danske koalitionsstyrker trækkes endeligt ud af Irak senest i juli 2006' skriver de socialdemokratiske medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, Mogens Lykketoft og Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Men Jeppe Kofod lader det samtidigt stå åbent, om Danmark i fremtiden skal have militære styrker i Irak. Hvis det er påkrævet, at FNs arbejde i Irak bliver beskyttet af soldater, vil han ikke udelukke en fortsat dansk tilstedeværelse, også efter juli 2006.

Regeringen lægger op til i fremtiden at ville træne irakiske politi- og militærstyrker. Samtidig oprettes der en støtteenhed i den danske bataljon, som skal beskytte civile rådgivere og eventuelt personer der træner politienheder.

Regeringen forventer at styrkerne gradvis kan trækkes hjem efter et irakisk forfatnings- og parlamentsvalg. Den 15. oktober bliver der folkeafstemning om en ny forfatning. Den politiske proces hen mod 'et demokratisk og moderne Irak' forventer den danske regering afsluttes med dannelsen af en ny regering inden udgangen af 2005.

Den nuværende mandat for de danske styrker udløber 2. juni. Forhandlingerne om en forlængelse foregår i løbet af maj måned.