Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Brasilien: Gratis software, gratis musik

Source:www.computerworld.dk
Author:Dan Jensen
Date:05/02-2005

Med sit store lands vælde i ryggen og en målrettet indsats for øje har den brasilianske præsident, Luiz Inacio Lula da Silva, fået sat de intellektuelle rettigheder på den globale dagsorden i diskussionen om fattige landes behov, skriver Reuters.

I løbet af de seneste to år har Luiz Inacio Lula da Silva tvunget FN-systemet til to gange at ændre det globale patentsystem, generet Microsoft ved at håne selskabets lukkede software og vækket pladeselskabernes vrede ved at udgive landets kulturminister, musikeren Gilberto Gil's musik på nettet. Gratis, vel at mærke.

En million Linux-computere
Nu er turen kommet til at give omkring en million af Brasiliens middelklasse-familier mulighed for at købe prisbillige computere fyldt med open source-software.

Samtidig vil den brasilianske regering åbne 1.000 centre i fattige områder. Centrene skal fyldes med computere med gratis internet-adgang og gratis open source-software.

Luiz Inacio Lula da Silvas indædte fokus på billig udbredelse af it har været med til at understøtte, hvad der kan vise sig at være et globalt skifte i den måde, som viden bliver produceret og viderebragt på.

Luiz Inacio Lula da Silva mener, at software, videnskab og kunst skal fordeles via open source-principperne. Dermed har han lagt sig ud med store selskaber, der mener, at de taber penge og dermed lyst og behov for at udvikle og investere.

Brasilien er forbilledet
- For os er Brasilien nu forbilledet. Vi tror, at Brasilien vil spille en hovedrolle i diskussionen om intellektuelle rettigheder og at landet vil være det alternative eksempel, siger Eben Moglen, der er generaldirektør i Free Software Foundation, til Reuters.

Brasilien var det første land, der indførte en regel om, at alle software-programmer udviklet for skattekroner skal licensieres som open source, så det dermed kan anvendes og videreudvikles frit af alle.

USA har flere truet med at trække millioner af dollar tilbage, hvis ikke Brasilien mere aktivt arbejder for at beskytte software- og musikrettighedshavere.

Det har Brasilien accepteret at gøre.