Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Ulandsbistand gives istedet til A.P. Møller

Source:www.arbejderen.dk
Date:19/05-2005

En del af A.P.Møller-Mærsk Gruppens to-cifrede milliard overskud kommer fra danske bistandskroner.

Via det danske ulandsstøtte program 'Privat Sektor Programmet' (PSP) sikrer danske virksomheder sig millioner til projekter i lokale datterselskaber i verdens fattige lande.

Eksempelvis har A.P.Møller fået ti millioner kroner fra Danidas Privat Sektor Program til at uddanne havnearbejdere på sin nye containerterminal ved Suez-kanalen.

Formålet med støtten er ellers at bekæmpe fattigdom og sikre økonomisk udvikling i verdens fattige lande.

Danida, der er ansvarlig for at administrere de mange millioner kroner, afviser at udtale sig til Arbejderen.

- Vi har ingen kommentarer. Vi henviser til ministeren. Der er normalt ingen problemer i at få hende til at udtale sig. For øjeblikket er der dog den forhindring, at hun er i Vietnam, oplyser chefen for Danidas Privat Sektor Program, Henrik Wind-Hansen til Arbejderen.

Arbejderen ville gerne have spurgt om, hvorfor der ikke er blevet grebet ind, selvom man i flere år har kendt til at virksomheder bruger bistandskroner til egne projekter? Allerede i 2001 lavede et uafhængigt konsulentfirma en rapport til Danida, som gjorde opmærksom på problemerne og kom med en række anbefalinger.

De danske bistandsorganisationer raser over, at bistands-millioner går i de store selskabers lommer.

- Med afsløringerne af den utilsigtede anvendelse af Privat Sektor Programmet er det helt nødvendigt, at programmet får et kritisk gennemsyn med henblik på ændringer eller alternativt en lukning. Eksemplerne viser, at bistandspenge er blevet brugt til at fremme samarbejde med egne datterselskaber i udviklingslandene. Uden sikkerhed for at skubbe lokale virksomheder i gang gennem partnerskab med en dansk virksomhed, sådan som det var programmets intention, konstaterer Søren Hougaard, formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

Ud af 367 PSP-projekter har 109 aldrig udviklet sig til et partnerskab mellem en dansk og en udenlandsk virksomhed.

Programmet har siden sin start i 1993 haft et budget på i alt 1,3 milliarder. A.P. Møller har modtaget mest støtte - 23,7 millioner kroner er det blevet til igennem årene. Heraf er 17 millioner kroner gået til at overføre viden og knowhow fra A.P.Møller i Danmark til tre A.P.Møller-kontrollerede virksomheder i Egypten.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs kaldes nu i samråd om sagen.