Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

BPA-fri plast kan også forstyrre hormonerne

Source:forbrugerkemi.dk
Date:11/03-2011

Plast, der bruges til fødevarer, kan frigive østrogenlignende stoffer, viser nyt studie fra USA.

Mad og drikke opbevares ofte i plastemballage – både i butikkerne og hjemme. Men den praktiske plast viser sig nu, at kunne afgive stoffer, der har hormonforstyrrende effekt - i hvert fald på celler. Sutteflasker lavet af polycarbonat har længe været i fokus. De kan nemlig frigive bisphenol A (BPA), som bl.a. mistænkes for at være hormonforstyrrende. Men nu viser amerikanske forskere, at også plast uden BPA, som bruges til fødevarer, kan have denne effekt.

- Undersøgelsen viser overordnet, at flere plasttyper kan afgive stoffer, som minder om det kvindelige kønshormon østrogen. Men da effekten kun er målt på celler, kan det endnu ikke konkluderes, at stofferne i praksis virker hormonforstyrrende på mennesker, siger miljø- og sundhedsfaglig medarbejder Mia Kjærstad fra Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS).

455 plastprodukter til fødevarer blev købt i butikker i USA i perioden 2005-2008. Det drejede sig bl.a. om flasker, bokse og poser. Plasttypen varierede imellem produktgrupperne. Forskerne kiggede ikke på hvilke kemiske stoffer, som blev frigivet fra plasten under ekstraktion. Men de bestemte den samlede østrogene aktivitet fra ekstraktet. Produkterne var lavet af plasttyperne high density polyethylen (HDPE), polyethylen terephthalat (PET), polycarbonat (PC), polypropylen (PP), polystyren (PS) og polylactic acid (PLA). Undersøgelsen er accepteret og under udgivelse i det ansete videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Varme og stråling slipper kemien fri

Den amerikanske undersøgelse viser, at omkring 70 procent af de testede plastprodukter, afgav kemiske stoffer med østrogen aktivitet. Forskerne havde indkøbt fødevarer pakket ind i plast, og kiggede desuden på tom plastemballage, som fryseposer og bokse. Når forskerne udsatte plasten for sollys, mikrobølger eller opvask, for at efterligne hverdagsbrug, afgav hele 95 procent af produkterne de muligt hormonforstyrrende stoffer.

Både plastemballage med fødevarer i og nye ubrugte materialer afgav stoffer med østrogen aktivitet, og der var ikke forskel på, om de var købt i 2005 eller 2008.

De østrogenlignende stoffer kommer fra den samlede blanding, som plasten består af. Altså enten fra selve byggestenene i plasten (polymer) eller fra de stoffer, som tilføjes plasten, for f.eks. at beskytte den mod nedbrydning eller farve den.

Noget plast er lavet af polyethylen (PE) eller polypropylen (PP), som ikke selv er østrogenlignende, men disse to plasttyper kan tilsættes stoffer, som er mistænkt hormonforstyrrende.

Forskerne fremhæver, at det dog er muligt at lave plast, som ikke frigiver kemiske stoffer med hormonforstyrrende effekt, heller ikke selvom produktet udsættes for stressfaktorer, som varme og stråling.

Forskerne viste, at plast kan laves uden at have østrogen aktivitet ved at bruge HDPE, low density polyethylen (LDPE), polypropylene homopolymer (PPHO), polypropylene copolymer (PPCO) eller cyclic olefin copolymer (COC) og samtidig kun bruge tilsætningsstoffer, som ikke er hormonforstyrrende.

- Forbrugeren kan ved hjælp af plastpilene se, hvilken plasttype et produkt er lavet af. Men to produkter, lavet af den samme plasttype, kan være tilsat forskellige stoffer, som f.eks. skal beskytte plasten. Og det er desværre ikke muligt for forbrugeren, at se om plasten er tilsat hormonforstyrrende hjælpestoffer, siger Mia Kjærstad.

Det kan du gøre

Mens du venter på, at få mulighed for at genkende den sikre plast, kan du være ekstra forsigtig ved at følge nedenstående råd. Du kan f.eks.:

  • vælge fødevarer på glas og bruge glas til opbevaring i stedet for plast. Vær dog opmærksom på, at også låg til glas kan indeholde BPA, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

  • opvarme mad i mikrobølgeovnen i et fad frem for i plast.

  • vælge kun at bruge plastmaterialer til det, de er beregnet til. F.eks. kun bruge plast i mikrobølgeovnen, hvis der er et mikrobølgeovnssymbol på og kun bruge plast til fødevarer, der er beregnet til fødevarer. Så er der trods alt mindre risiko for frigivelse af problematiske stoffer.

  • undgå at plast står i sollys, da UV-strålerne kan få plasten til at frigive kemiske stoffer med østrogen aktivitet.

  • lade være med at bruge plast, der er slidt, til fødevarer.

  • vælge plast med plastpilene 02, 04 og 05. Det er lavet af polymerer, der endnu ikke er fundet hormonforstyrrende. Men de kan dog være tilsat stoffer, som er det.