Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Maden bliver forurenet af indpakningen

Source:24timer.dk
Date:15/03-2011

Kemikalier vandrer fra emballagen over i den indpakkede mad. Stoffer, der både kan gøre os syge og overvægtige, skriver 24timer.

Når vi åbner vores dåse eller papkarton med mad, er det nok de færreste af os, der er klar over, at fisken, suppen eller olien kan have optaget farve, hormonforstyrrende stoffer eller andre kemikalier fra emballagen, skriver 24timer.

Men det bliver vi nu. EU’s videnskabelige fødevarepoliti, EFSA, er blevet bedt om at undersøge sagen. Det har de gjort, og konklusionen på undersøgelserne er ifølge fødevareforsker Gitte Alsing Pedersen, at emballagernes stoffer emigrerer, altså vandrer, over i fødevarerne.

»Ved enhver kontakt mellem fødevarer og fødevarekontaktmateriale er der potentiel risiko for overførsel. Det er kun et spørgsmål om af hvad og i hvor store mængder,« forklarer civilingeniør og fødevareforsker Gitte Alsing Pedersen, DTU Fødevareforskning i en rapport om emnet.

Hormonforstyrrende stoffer

Plastik, gummi, metal og papkarton fungerer som beskyttende barriere mellem vores indpakkede fødevarer, men samtidigt er de i større eller mindre grad en kilde til forurening af vores mad.

»Tal med en hvilken som helst fabrikant af emballage til fødevarer, og du vil høre, at hvis ikke man har et materiale, som er ude af stand til at frigive stoffer, og det er der ingen, der er, så vil noget af indpakningen havne i maden,« siger Dimitrios Spyropoulos, EFSA, til 24timer.

Blandt de stoffer, som bekymrer ikke bare forbrugere, men i særlig grad også læger, miljøeksperter og toksikologer, er de hormonforstyrrende stoffer. De er blandt andet mistænkt for at ødelægge vores forplantningsevne, øge risikoen for kræft og misdannede kønsorganer hos nyfødte. Hertil kommer, at såvel dansk som international forskning de senere år gentagne gange har peget på, at hormonforstyrrende kemikalier måske også gør os unødigt overvægtige.

Optages i blodet

Professor fra Institut for Sygdomsforebyggelse under Københavns Universitetshospital Berit Heitmann, der blandt andre står bag gennemgangen af den videnskabelige litteratur, fortæller, at sammenhængen mellem de kemiske stoffer og overvægt starter i fostertilstanden, hvor fostret kan udsættes for kemi via moderkagen og brystmælken.

Ifølge den danske fødevarestyrelse stammer 80 procent af de såkaldte ftalater, som vi udsættes for og optager i blodet, fra vores fødevarer. Hvor mange, der præcist kommer fra emballage, ved ingen. For ftalaterne findes sammen med blandt andet parabener også i cremer, sminke, plastik og som holdbarhedsforlængende tilsætningsstoffer i vores mad. Og lovgivningen sætter ingen grænser for, hvor mange ftalater der må være i fødevarer. Men EU’s eksperter i EFSA har til gengæld fastsat et loft for, hvor meget der må vandre fra plastik­emballage over i en fødevare. Men disse grænser overholdes ikke altid ifølge DTU’s fødevareekspert Jens Højslev Petersen.

Sure og fede fødevarer

»Ja, man kan jo undre sig, for man skulle jo tro, at industrien læste de samme aviser og rapporter som os andre. De siger, at emballage kan være en kilde til human eksponering af potentielt ubehagelige kemikalier, og alligevel gør de så ikke noget ved det,« siger han.

Et andet stof, som også i disse dage har EFSA’s skærpede opmærksomhed, er stoffet bisphenol-A, som blandt bruges i sutteflasker og til indvendig lakering af konservesdåser, hvorfra det vandrer over i maden.

»Det er især de sure og fede fødevarer, som er modtagelige, og selv om der er fastsat grænseværdier for bisphenolen, så gælder det for de hormonforstyrrende stoffer, at det er de små bække, der kommer til at udgøre den store å,« siger Rikke Bille, Miljø og Sundhed.