Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

USA i smuthul og undgik kritik af tortur

Source:www.arbejderen.dk
Date:24/04-2005

Onsdag afværgede USA med støtte fra EU at FN`s Menneskerettighedskommission kritiserede USA for behandlingen af fangerne på Guantanamobasen. Otte lande stemte for en resolution, som ville pålægge USA at modtage en uafhængig ekspertgruppe. Over 20 lande stemte imod.

Samme dag landede 17 afghanske fanger fra Guantanamo i deres hjemland. De er blevet løsladt efter mere end tre års indespærring i USA`s fangelejr. I Kabul blev de modtaget af en repræsentant fra justitsministeriet. Han forklarede, at de 17 var blevet løsladt efter at undersøgelser har godtgjort, at der ikke er hold i mistanken om at de var 'fjendtlige kombattanter'. Nogle af fangerne på Guantanamo er blevet fængslet på grund af amerikanske fejltagelser, lød det fra Fazil Hadi Shinwary.

Der sidder stadig over 500 fanger på Guantanamo. De seneste løsladte bekræfter tidligere udsagn om at fangerne bliver mishandlet:

- Naturligvis blev vi torturreret, men jeg kan ikke tale om det. Det var ubeskriveligt, siger en af de løsladte, Abdul Rahim Muslimdost.

Den internationale kritik af forholdene omkring Guantanamo-lejren har været omfattende, og tirsdag vedtog Menneskerettighedskommissionen (UNCHR) en skærpet resolution mod brug af tortur, som yderligere satte USA under pres:

- Efter de uhyggelige afsløringer af tortur og fangemishandling i Abu Ghraib og på Guantanamo, er det et meget vigtigt signal, som FN dermed sender. Det er en stærk markering af, at torturforbudet ikke skal vige for nationale sikkerhedshensyn, og at kampen mod terrorisme ikke må ske på bekostning af forbudet mod tortur, siger juridisk konsulent Therese Rytter fra Rehabiliteringscenteret for Torturofre.

USA skal i samarbejde med EU og andre lande have forsøgt at afværge den kritiske resolution i UNCHR. Men onsdag tog USA et initiativ i 11. time, som tyder på, at frygtede et nederlag. Umiddelbart inden afstemningen meddelte Udenrigsministeriet i Washington at man af egen drift vil invitere en international observatørgruppe til at besøge fangelejren.

På den baggrund kunne resolutionen ikke samle flertal.

- Historien viser jo, at EU ikke er den modvægt til USA, som nogen påstår, siger Enhedslisten Rune Lund til Arbejderen. Og med den lukkethed, der har været om Guantanamo, vil jeg se hvilke eksperter og hvilket mandat de får, inden jeg jubler over det resultat.