Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Topofficerer går fri af tortur anklagerne

Source:www.modkraft.dk
Author:M.J.
Date:27/04-2005

Det amerikanske forsvarsministerium frikender samtlige topofficerer i Irak for medansvar i torturskandalen i Abu Ghraib-fængslet uden for Bagdad.

Blandt de hvidvaskede officerer er General Ricardo Sanchez, der var øverstbefalende for de amerikanske styrker i det besatte Irak frem til juli 2004.

Sanchez gav blandt andet i september 2003 ordre til, at soldaterne skulle benytte mere hårdhændede afhøringsmetoder af de irakiske fanger.

Kun brigadegeneral Janis Karpinski, der var chef for fangevogterne i det berygtede fængsel, vil få en reprimande. I forvejen er hun blevet sat fra bestillingen, og reprimanden ventes at blive afslutningen på Karpinskis militære karriere.

Pentagons dom kommer godt et år efter, at de første rystende billeder af mishandlingerne af de irakiske fanger dukkede op i medierne. Siden er skandalen vokset i omfang. Amerikanske soldater har ikke bare begået overgreb og tortur i Abu Ghraib-fængslet.

Der er også begået overgreb i andre amerikanske fængsler og fangelejre i Irak såvel som i Afghanistan, som undersøges af auditørerne i Pentagon. Der er også vedholdende anklager om tortur mod fangerne, som USA holder hen på ubestemt tid i lejren på den amerikanske Guantanamobase i Cuba.

Undersøgelsen, der frikender Sanchez, er afleveret til Senatet. Rapporten fastslår blandt andet, at der ikke er dokumentation for, at Sanchez kunne have stoppet overgrebene.

Rapportens forsøg på at sætte en prop for yderligere undersøgelser får nu Human Rights Watch til at forlange, at der udpeges en særlig anklager.

Anklageren skal blandt andet undersøge forsvarsminister Donald Rumsfelds rolle i mishandlingen af fangerne.

Menneskeretsorganisationen mener, at Rumsfeld kan være ansvarlig for mishandlingerne som den øverst ansvarlige. Human Rights Watch mener også, at den tidligere CIA-direktør George Tenet bør ses nærmere efter i sømmene.