Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Nazismen på fremmarch i Rusland

Source:www.modkraft.dk
Author:Martin Lindblom
Date:17/05-2005

Mens det officielle Rusland fejrer den militære sejr over det nazistiske regime for 60 år siden, stiger antallet af nynazister og højreekstremistiske partier, og Rusland menes nu at have verdensrekord i antallet af skinheads.

Ifølge en amerikansk rapport er antallet af nazistiske skinheads i Rusland siden 1992 vokset fra en lille håndfuld til mere end 50.000 sidste år. Menneskerettighedsbureauet i Moskva er enig i tallet, der giver Rusland en trist verdensrekord i mængden af nazi-skinheads, skriver den norske avis Aftenposten.

Mere bekymrende er det dog, at befolkningens opbakning til de voldelige nazister ser ud til at være stigende. Mens hundredvis af nynazistiske partier og organisationer har etableret sig gennem årene, viser en ny meningsmåling, at 53 procent af befolkningen støtter idéen om et »Rusland for russere«. Ifølge en anden meningsmåling mente en tredjedel, at skinheads er nødvendige »for at rense samfundet«.

- Flertallet af befolkningen tager ikke afstand fra de racistisk motiverede angreb, og mener, at tjetjenere og andre mørkhudede står for meget af kriminaliteten i landet, udtaler Carnegie-forskeren Andrej Rjabov til Aftenposten.

Racistisk mord-bølge
De seneste år har Rusland oplevet en stigende bølge af racistisk vold primært rettet mod jøder, muslimer, kaukasere og afrikanere. Ifølge den russiske organisation Sova blev 44 mennesker sidste år dræbt af racister, hvilket er en fordobling fra året før.

Et af ofrene var en bare ni år gammel tadsjikisk pige, der blev myrdet af skinheads med knive og kæder.

I et andet tilfælde blev en 24-årig kvindelig afrikansk student sidste år dolket ihjel kun et par dage efter at en anden afrikansk student blev dræbt af racister. Politiet afviste dengang, at der var tale om et racistisk motiv, fordi gerningsmændene ikke havde været skinheads, men hooligans.

Og i november 2004 blev flere medlemmer af organisationerne »Izhevsk Movement Against Violence« og »Attac« gennempryglet af nazister fra Frihedspartiet, da de var på vej hjem efter en anti-krigsdemonstration.

En undersøgelse om nationalisme foretaget af tænketanken Kontent kort efter mordene på de to afrikanske studenter viste i øvrigt, at kun 60 procent af de adspurgte reagerede roligt, når de mødte mennesker af anden etnisk oprindelse på gaden. resten definerede sig selv som enten nazister eller mere eller mindre solidariske med nationalisterne.

Ved det forrige valg til Dumaen var partier med ultra-nationalistiske budskaber da også blandt de store vindere, skriver Aftenposten.

Racismen bliver forankret
Chefen for menneskerettighedsbureauet i Moskva, Aleksandr Brod, undrer sig over myndighedernes manglende strategi overfor den voksende racisme og nazisme, og peger blandt andet på, at nazisterne udgiver i hundredvis af aviser og bøger, mens myndighederne overhovedet ikke publicerer anti-fascistiske film og bøger.

- Rusland har ingen planlagt politik for at dæmme op for racisme og nynazisme, udtaler han til Aftenposten.

Også Galina Kozjevnikova fra Sova er kritisk overfor myndighedernes manglende indsats:

- Fremmedhad bliver mere og mere forankret i det russiske samfund, og desværre er den politiske atmosfære med til at forværre situationen.

Verdenskrig som vaccine
Der er flere teorier om baggrunden for den voksende nationalisme og nazisme i det russiske samfund, hvor en stor del af skylden lægges på myndighederne.

Mens de fleste europæiske lande efter Anden Verdenskrig indførte forbud mod racisme og nazisme eller gennemførte en form for holdningskampagner, mente de sovjetiske myndigheder ikke, at det var nødvendigt på grund af de enorme lidelser nazisterne havde påført det sovjetiske folk.

Omkring 27 millioner Sovjet-borgere døde i kampen mod Nazi-Tyskland, og det mente man, burde være tilstrækkelig vaccine imod nazistiske holdninger.

Men med Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blev millioner af russere kastet ud i arbejdsløshed og fattigdom, og mange af dem skød skylden på »udlændingene«.

I begyndelsen af 1990'erne vandt den fascistiske bevægelse Pamjat med sin storrussiske ideologi en vis opbakning, og de russiske myndigheder har ikke gjort sagen bedre ved bevidst at slå på nationalistiske argumenter i krigen mod Tjetjenien. Samtidig har præsident Putin meget konsekvent benyttet en særdeles patriotisk retorik i sit forsøg på at genskabe »Ruslands storhed«.

Og det er ikke bare blandt voldelige skinheads eller frustrerede arbejdsløse, racismen spirer. I januar 2000 foreslog for eksempel 20 medlemmer af Dumaen, at alle jødiske organisationer skulle forbydes i Rusland.