Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

150 ton forarmet uran spredt på slagmarker i Irak

Source:www.arbejderen.dk
Author:se
Date:23/06-2005

Lovgiverne i Vermont er bekymrede for om delstatens unge mænd og kvinder bliver syge af udsendelsen til Irak. Den stadige strøm at oplysninger om de skadelige virkninger af forarmet uran har fået to delstater til at kræve alle hjemvendte soldater fra Irak igennem et sunhedstjek, der også omfatter eventuelle skader fra forarmet uran (DU). Mindst syv andre delstatsparlamenter i USA overvejer en tilsvarende lovgivning.

I denne uge sendes der 400 soldater fra Vermont til Irak. I forvejen har Vermont 200 af sine indbyggere som soldater i det besatte land. Et lovforslag om at kræve alle hjemvendte soldater tjekket for DU-skader blev dog nedstemt i første omgang, skriver avisen The Vermont Guardian.

Delstaterne Louisiana og Connecticut har vedtaget sådanne love. Parlamentsmedlem Patricia Dillon, som stod bag lovforslaget i Connecticut, har fået henvendelser fra lovgivere i syv andre delstater, som vil fremsætte tilsvarende lovforslag.

470.000 kilo uran
Fra forsvarsministeriet forsøger man at berolige de bekymrede lovgivere. Pentagon har oplyst, at der blev brugt 320 tons forarmet uran under Golfkrigen i 1991. I den nuværende krig i Irak er der brugt væsentligt mindre, anfører Pentagon uden at opgive noget tal. Golfkrigs-veteranernes organisation vurderer, at der siden marts 2003 er spredt 150 ton forarmet uran på slagmarker i Irak.

Desuden henviser forsvarsministeriet til, at amerikanske soldater nu får uddannelse i at færdes sikkert i områder, som er forurenet med det radioaktive stof samt bliver udstyret med masker og andet sikkerhedsudstyr.

Vermont Guardian beretter dog om at 65 procent af soldaterne, der aldrig har hørt et ord om forholdsregler for at beskytte sig mod det radioaktive støv.

Alle holdes uvidende
De amerikanske myndigheder har været meget modstræbende med at gennemføre - eller i hvert fald offentliggøre - undersøgelser, som videnskabeligt kan klarlægge farerne ved forarmet uran. Men mange læger og ikke mindst veteran-orgnisationer har udsendt talrige alarmerende advarsler. Statistik over sygeligheden blandt USA`s soldater fra den første golfkrig taler sit tydelige sprog. Ud af 700.000 amerikanske soldater, som var i Irak i 1991, er 187.000 blevet syge, og er i dag helt eller delvist pensionerede. Over 10.000 af dem er døde.

Veteraner oplever en række sygdomstegn i forskellige grader. Det handler om hovedpine, træthed, smerter i kroppen, søvnforstyrrelser og trang til hyppig vandladning. Symptomerne har fået betegnelsen Golfkrigs-syndromet, og mange forbinder dem med forarmet uran.

Sundhedsvæsenet i Irak, samt i eks-Jugoslavien, hvor der også er brugt store mængder ammunition med forarmet uran, har registeret en markant sitgning i antallet af kræftsyge børn og voksen de senere år.

Forarmet uran kaldes på engelsk 'Depleted Uranium' - deraf forkortelsen DU. Det er dog ikke mere forarmet end at DU har en radioaktivitet, som svarer til 60 procent af strålingen fra naturligt uran. Uran er meget tungt. Når en granat eller et projektil udstyres med en kerne af DU øges ammunitionens evne til at tænge gennem stål og beton. Når DU-ammunition rammer sit mål pulveriseres det radioaktive stof. Derefter forurener det luften, jorden og vandet.