Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Dyre lærebøger lagt ud på nettet

Source:www.arbejderen.dk
Author:Martin Lindblom/Monsun
Date:02/09-2005

Fildelingsaktivisterne fra Piratgruppen vækker endnu engang opsigt. Denne gang med et initiativ, hvor studerende lægger undervisningsmateriale på internettet til fri afbenyttelse. Forlæggere og universiteter er oprørte over initiativet, som dog bakkes politisk op af Enhedslisten.

Piratgruppen lancerede for tre uger siden hjemmesiden www.vidensdeling.nu med en opfordring til landets studerende om at dele deres lærebøger over fildelingstjenesterne. Med studiestart denne mandag på de fleste videregående uddannelser begyndte bøgerne at blive lagt ud på internettet til download.

- Vi er glade for, at der ligger vigtige bøger fra universitetspensum på nettet til fri download og spredning. Internettet har grundlæggende ændret mulighederne for at dele og sprede viden, og det er på tide at universiteter og forlag får øjnene op. Nu har nogle studerende taget initiativet, og det syntes vi er glimrende, siger Sebastian Gjerding , der er talsperson for Piratgruppen, i en pressemeddelelse.

Angreb på forfattere
Indtil videre drejer det sig om pensumbøger fra bl.a. RUC, pædagogseminaret og Københavns Universitet. Derudover er der blevet lagt originaltekster ud af samfundsvidenskabelige og filosofiske teoretikere.

At bøgerne nu kan downloades fra internettet, medførte en skarp reaktion fra både Forlæggerforeningen, der er brancheorganisation for danske forlag, og Rektorkollegiet, der er de 12 danske universiteters interesseorganisation.

- Når vi er så lille et sprogområde, er markedet meget sårbart, og det er klart, at forfattere, der bruger hele deres sommerferie på at lave en bog, der kun sælger en håndfuld eksemplarer, vil holde op med at skrive undervisningsmateriale, hvis det bare bliver kopieret, siger direktør i Forlæggerforeningen Ib Tune Olsen til DR.

Det er Piratgruppen ikke enige i:

- Det er et spørgsmål om prioriteringer. Det er i samfundets interesse at uddanne de studerende og dermed også samfundets ansvar, at der findes lærebøger. Udgiften til kompensation til forfatterne bør hvile på universiteterne, ikke på de studerende, siger Sebastian Gjerding.

Og på Christiansborg får piraterne politisk opbakning fra Enhedslisten:

- Jeg synes at fildelings-aktionen er en god måde at sætte fokus på et stort problem. Det er meget dyrt at anskaffe sig studiebøger, og i løbet af en hel uddannelse snakker vi rigtigt mange penge, siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, i en pressemeddelelse.

Enhedslisten ønsker gratis undervisningsmaterialer til alle studerende, og mener, at det offentlige bør stille undervisningsmaterialerne gratis til rådighed.

- Vi har jo netop i vores finanslovsudspil vist, at det ikke er fordi der ikke er råd. Det er udelukkende et spørgsmål om politisk vilje, siger Rosenkrantz-Theil, og tilføjer:

- I den situation vil forfatteren heller ikke behøve at frygte for, om det i fremtiden kan betale sig at skrive undervisningsbøger.

Populære pirater
Piratgruppen blev stiftet for godt et år siden af den politiske ungdomsorganisation Globale Rødder. Det skete ifølge gruppen selv med en ambition om at være en aktiv del af debatten om fildeling.

»Fildelere er for længe blevet udråbt som tyve og kriminelle af dem, som tjener milliarder på at begrænse adgangen til kultur. Antipiratgruppens grådige advokater har for længe stået uimodsagt i den offentlige debat, mens de har forfulgt fildelerne med skræmmekampagner, uhyrlige erstatningskrav og krænkelser af privatlivets fred. Piratgruppen vil være med til at give fildelerne en stemme«, hed det i en meddelelse, da gruppen lanceredes.

Åbningen af hjemmesiden www.piratgruppen.org blev en omgående succes i en grad så hjemmesiden i starten gik ned på grund af for mange besøgende.

Piratgruppen er en del af et større internationalt netværk, der arbejder med begreber som open source, copy left, Creative Commons, vidensdeling og fri information.

Også Modkraft.dk er lanceret efter princippet om open source, der for denne hjemmesides vedkommende betyder, at alle artikler frit kan kopieres med kildeangivelse.