Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

USA: Vi skider på menneske- rettighederne

Source:www.amnesty.dk
Date:23/06-2005

Det har givet anledning til en del debat, at Amnestys internationale generalsekretær, Irene Khan, i forbindelse med udgivelsen af årsrapporten i maj udtalte, at Guantanamo risikerer at blive vor tids symbol på menneskerettighedsovergreb, ligesom Gulag var det i 1970’erne.

Dele af medierne har opfattet det, som om Amnesty dermed sammenlignede Guantanamo med Gulag. Havde Amnesty sidestillet 20 millioner døde i Gulags lejre med 500 retsløse fanger i Guantanamo, så havde der været grund til kritik af organisationen. Men det er ikke en sammenligning, der er foretaget. Irene Khan talte om tidens symboler. Og når Guantanamo bliver så vigtigt et symbol på vor tids menneskerettighedsovergreb, hænger det sammen med, at USA i ”krigen mod terror” har tilsidesat menneskerettighederne.

USA har med Guantanamo accepteret, at man tilbageholder folk på ubestemt tid uden at sætte dem for en dommer og har accepteret anvendelsen af tortur. USAs overgreb er ikke de værste i historien, de er heller ikke de værste i nutiden. Men de er et signal til alle lande i verden om, at retsløshed og tortur er acceptabelt. Dermed bliver konsekvenserne af USAs overgreb de mest alvorlige i nyere tid. De udgør den største enkelttrussel mod menneskerettighederne siden de blev skabt i 1948. Det er i lyset heraf, at Irene Khans udtalelser skal ses! De fik også den konsekvens, at USAs regering omsider reagerede på kritikken, og Amnestys bestræbelser bliver nu bakket op af demokratiske senatorer og tidligere præsident Carter.