Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Boganmeldelse: Majorens kritiske spørgsmål

Source:www.modkraft.dk
Author:Thora Bruun
Date:11/10-2005

Med præcision og omhyggelighed gennemgår Charlotte Aagaard i sin nye bog: I nationens tjeneste majoren Frank Grevils liv før og efter lækningen af to efterretningsrapporter til to journalister fra Berlingske Tidende. Bogen afslører en hyklerisk regering, der ville i krig for enhver pris, og en efterretningstjeneste, der arbejdede som om øst-landene stadig var Danmarks værste fjende.

I nationens tjeneste lægger en række kritiske vinkler frem. Det er tung, men relevant læsning om udemokratiske processer og en hyklerisk regering: Bogen gennemgår, hvordan lækningen blev startskuddet til debat om regeringens grundlag for at gå i krig i Irak, og stiller spørgsmålstegn ved, hvor kompetent den danske efterretningstjeneste egentlig var og er.

For Frank Grevil betød lækningen fyring, et liv i offentlighedens søgelys og en sigtelse for landsforræderi. Majoren fik et halvt års fængsel i byretten, men ankede sagen til Østre Landsret, hvor han den 23. september 2005 – efter bogens udgivelse – blev idømt 4 måneders ubetinget fængsel.

Kritisk, relevant og ensidig
Bogen forholder sig kritisk til krigen i Irak og efterretningstjenesten og positivt til Grevil. Den er et partsindlæg, men et meget veldokumenteret et af slagsen. En af styrkerne er, at forfatteren har recearchet yderst grundigt.

I 2004 modtog Charlotte Aagaard journalisternes hædersbevisning, Cavlingprisen, for sine kritiske artikler om regeringens grundlag for at gå i krig: At det er en journalist med både indsigt og viden om emnet, er man ikke i tvivl om, når man læser bogen.

Den er rigt varieret med relevante artikler om Grevil-sagens forløb, der er uddrag fra forskellige interviews, og en mængde ekspertudtalelser bliver hentet ind.

Selve grundlaget for at kritisere FE er dog spinkelt; det bygger grundliggende på Grevils udtalelser samt et universitetsspeciale i Statskundskab. Det er et svært område at hente kritiske kilder til, da efterretningstjenesten pr. definition arbejder lukket, hvorfor det kan være svært at få medlemmerne til at tale.

Alligevel er dog værd at hæfte sig ved, at de kritiske røster mod Irak-krigen i langt højere grad kommer til orde end fortalerne, og ensidigheden gør, at bogen derfor skal ses som et indlæg i debatten.

Men selvom det et indlæg, burde det være meget svært for den danske regering at sidde kritikken overhørig. For beviser for, at regeringen har handlet modstridende, er der rigeligt af.

Inden de gik i krig i Irak sagde Anders Fogh: "Vi er overbeviste om, at regimet i Irak i dag besidder masseødelæggelsesvåben og missiler." Efter at krigen officielt var slut, reelt kun lige begyndt, var tonen en hel anden.

Nu var regeringens argument, at Danmark blot fulgte FN-sporet, og man ikke ville beklage, at verden var blevet en tyran mindre. Regeringen understreger også, at de lyttede til den danske efterretningstjenestes trusselsvurdering, da de besluttede, at gå i krig.

Sorteper bliver spillet videre til efterretningstjenesten, og den hykleriske holdning gør Frank Grevil vred. Han fik nok og lækkede rapporterne.

Var det slidet værd? Man kan i hvert fald sige, at regeringen fik en ekstra tur i vridemaskinen, men de fik også vredet sig ud igen.

I dag er det de færreste medier, som stadig diskuterer grundlaget for Irak-krigen. På den anden side medførte Frank Grevils beslutning, at efterretningstjenestesten nu har tilgængelige rapporter på sin hjemmeside og i det hele taget tilstræber mere åbenhed.

Om det reelt fører til noget, må tiden vise.

I nationens tjeneste er ikke en bog, man lige sluger en søndag aften over en kop kaffe. Den har et kompakt og diskuterende indhold, og skal man helskindet igennem den, skal man interesse sig meget for emnet.

Men det er en ganske vigtig bog, fordi den på velbegrundet vis beskriver Frank Grevil, og hvordan han får kastet lys over en gammeldags efterretningstjeneste, og Anders Fogh skråsikre holdning til Iraks masseødelæggelsesvåben.

Statsministerens berømte udtalelse om Iraks masseødelæggelsesvåben: "Det er ikke noget vi blot tror. Vi ved det", lyder unægteligt lidt skingert - især efter at have læst I nationens tjeneste.

Thora Bruun er specialestuderende i retorik ved Københavns Universitet.

Charlotte Aagaard: I nationens tjeneste. Frank Grevil - majoren, der fik nok. Informations Forlag. 264 sider. Kr. 298,-.