Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

A-våben til Israel med hjælp fra England

Source:www.modkraft.dk
Author:Linda Hansen/Monsun
Date:05/08-2005

BBC har afdækket Englands hjælp i opbygningen af det israelske atomprogram. I 1958 modtog Israel tyve tons tungt vand til fremstilling af plutonium, uden krav om kun at benytte det til fredelige formål. Amerikanerne er forbløffede, for de vidste intet.

Mens blikkene og opmærksomheden er rettet mod Irans atomprogram, har BBC-journalister fundet dokumenter i The British National Archives, der viser Englands hjælp til opbygningen af det israelske atomprogram. Antallet af israelske atomvåben er ukendt, da der ikke foretages inspektioner i den hemmelige Dimona-facilitet i Negev-ørkenen.

Israelsk whistleblower
Størstedelen af informationerne om Dimona stammer fra den kendte whistleblower Mordechai Vanunu, der arbejdede på Dimonas Machon 2-afdeling. Her blev plutonium og dele til bomber fremstillet. Men allerede i 1960 bragte den engelske avis Daily Express en række artikler om Israels arbejde med at fremstille a-våben.

Mordechau Vanunu efter hans løsladelse i 2004. Det blev dog Mordechai Vanunu, der arbejdede der på Dimona indtil 1986, der leverede beviserne på de israelske a-våben. Det lykkedes ham at tage 60 fotos, der påviste fremstillingen af atombomber. Vanunu gav billederne til britiske journalister, der offentliggjorde dem til den israelske regerings vrede.

Siden blev Vanunu bortført i Rom af israelske agenter og blev først løsladt fra sin mangeårige isolationsfængsling i 2004.

Embedsmænd traf afgørelsen
Det britiske salg af tungt vand til Israel i 1958 involverede, ifølge dokumenterne BBC er i besiddelse af, ikke politikere på top-plan. Mærkværdigt nok blev afgørelsen om salget truffet på embedsmands-niveau. Det var ansatte i Udenrigsministeriet og den britiske Atomenergistyrelse, der foretog salget.

Dimona-komplekset i Negev-ørkenen, hvor de israelske a-våben fremstilles. Foto: nuclearweaponarchive.org Tidligere havde Norge og Frankrig bistået Israel med leverancer af tungt vand, og mødt hård international kritik fordi udbredelsen af tungt vand kunne betyde udbredelsen af a-våben.

Salget fra de britiske embedsmænd blev da også forsøgt kamufleret. England købte oprindeligt deres tunge vand fra Norge, og i de officielle papirer fremgår salget af de tyve tons til Israel som en direkte forsendelse mellem Norge og Israel, skriver BBC Newsnight.

Forbløffede amerikanere
Robert McNamara var forsvarsminister under Kennedy-administrationen i 1961. Han siger til BBC Newsnight om afsløringerne: »At Israel forsøgte at udvikle en atombombe kan ikke være en overraskelse for nogen... Men at England forsynede dem med tungt vand, er i sandhed en overraskelse for mig.«

England og USA havde et meget nært samarbejde om udveksling af oplysninger om eventuel udbredelse af a-våben, siger Robert McNamara til BBC Newsnight. Dimona-komplekset i Negev-ørkenen, hvor de israelske a-våben fremstilles. Foto: Mordechai Vanunu At England ikke stillede krav om, at det tunge vand kun måtte benyttes til fredelige formål, er også bemærkelsesværdigt. Den amerikanske administration nægtede nemlig at sælge tungt vand til Israel uden en sådan garanti.

Den tidligere britiske forsvars- og udenrigsminister Lord Gilmour er ligeså forbløffet som den tidligere amerikanske kollega. Han siger: »Jeg finder det ganske ekstraordinært. Om embedsmændene vidste, hvad de gjorde eller ej, ved jeg ikke. Men man må antage, at de vidste det. Og yderligere tyder det på, at de ikke forstod de politiske konsekvenser eller de tekniske og udenrigspolitiske implikationer af, hvad de gjorde.«

Israel: 6. største atommagt
Programmet med afsløringerne blev vist i britisk tv på Newsnight onsdag den 3. august. Indtil videre har den israelske regering ikke reageret på afsløringerne.

Israel fastholder, at landet ikke har a-våben og har i voldsomme vendinger protesteret mod andre BBC-programmer, der rejste kritiske spørgsmål om Israels a-våbenproduktion. Bl.a. blev en BBC-dokumentar, der præsenterede Israel som verdens sjettestørste atommagt, kaldt »nazi-propaganda« og medførte ringere vilkår for britiske journalister i Israel.