Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Aktivister anklager britisk erhvervsliv for økonomisk udplyndring af Irak

Source:www.arbejderen.dk
Author:pr
Date:25/08-2005

Selv om Windrush Communication formelt ikke er på anklagebænken, er selskabet utvivlsomt forbitret over den retssag mod fire engelske fredsaktivister, som firmaet er en del af.

De fire unge - to kvinder og to mænd - blev i april sidste år sigtet for at forstyrre en konference, arrangeret af Windrush, om mulighederne for investeringer og udvikling i Irak.

Windrush har til opgave at organisere liberaliseringen af Iraks økonomi for den britiske og amerikanske besættelsesmagt.

Stormede møde
Aktivisterne stormede konferencen i London udklædt som pirater og beskyldte med store bannere de britiske selskaber for at udplyndre Irak i strid med Geneve-konventionen.

Det lykkedes aktivisterne at blokere mødet i tre timer.

- Sådan ser de moderne pirater ud. Bosættere har ikke ret til at ændre grundlæggende på et lands økonomi. Under den kommende retssag vil vi endelig se den økonomiske besættelse af Irak på anklagebænken, siger den 27-årige Ewa Jasiewicz, der senest har været ni måneder i Irak for at støtte fagligt aktive.

Den amerikansk-britiske ledelse (CPA) i Irak ændrede i 2003 den irakiske forfatning, så det blev muligt for udenlandske investorer fuldstændigt at overtage 200 offentlige irakiske firmaer.

Loven sænkede selskabsskatten fra 40 til 15 procent og gjorde 500.000 offentligt ansatte arbejdsløse.

Et lån på 437 millioner dollars med tilhørende reformkrav fra Den Internationale Valutafund, IMF, i oktober 2004, har forstærket denne udvikling.

Det er siden blevet afsløret, at jurister allerede i 2003 blev advarede Storbritanniens premierminister, Tony Blair, om, at CPA`s lov var på kanten af folkeretten.

Tiltalte vil i retten
I december sidste år besluttede den britiske statsadvokat overraskende, at der ikke skulle rejses tiltale mod de fire aktivister. Da stod det klart, at sagen ville blive brugt som en politisk platform for at anklage Tony Blair og britisk erhvervsliv for deres rolle i Irak, og at Windrush var alt andet end begejstret for udsigten til en retssag. Beviserne for, at aktivisterne havde forstyrret af mødet, var ikke stærke nok, mente anklagemyndigheden, selv om et stort antal fotos dokumenterede blokaden af konferencen.

Men de fire sigtede insisterede på at sagen skulle for retten, og de får nu deres vilje. Sagen kører af stablen den 14., 16., og 19. september i London.

Det forventes at den canadiske forfatter Naomi Klein indtager vidneskranken for at sætte den økonomiske besættelse af Irak på dagsordenen.

De britiske selskaber i Irak tæller blandt andre Shell og banken HSBC.

Under Paul Bremers ledelse udstedte besættelsesmagten i Irak, CPA, i september 2003 dekret nr. 39.

Dekretet gør det muligt for udenlandske investorer at overtage 200 irakiske offentlige virksomheder. Ifølge Haag-domstolens regulativ nr. 43 og Geneve-konventionen må en besættelsesmagt ikke ændre på den økonomiske struktur i et besat land.