Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Dansk industri tjener stort på Irak krigen, men danskerne betaler dyrt

Source:www.arbejderen.dk
Author:p.n.
Date:26/10-2005

Mens de danske skatteydere må gribe til lommerne og betale over én milliard kroner til den ulovlige krig og besættelse af Irak spinder en række danske firmaer guld på krigen. Antallet af danske firmaer der indgår kontrakter med det amerikanske militære marked er vokset fra fem i 1995 til 28 i 2004. Den militære omsætning i Danmark er steget fra 417 millioner i 2000 til 1,1 milliard sidste år.

I går var forsvarsminister Søren Gade i USA for at åbne flere døre for dansk militærindustri. Flere hundrede amerikanske beslutningstagere var inviteret til reception på det danske krigsskib Absalon, der lige nu ligger i Baltimore havn.

Det er en farlig udvikling, mener Frank Aaen forsvarsordfører for Enhedslisten i Folketinget.

-Danmark bliver hårdere bundet op på den amerikanske udenrigspolitik på grund af de store økonomiske interesser. Vi bliver bundet mere op på missilskjoldet. Vi bliver bundet mere op på at skulle købet de amerikanske Joint Strike Fighter. Jeg er ikke i tvivl om at de store økonomiske interesser som blandt andet Mærsk havde i Irak-krigen, spillede en væsentlig rolle for at Danmark gik enegang i forhold til andre EU lande i Irak-krigen, siger han til Arbejderen.

Søren Gade lægger ikke skjul på, at han synes det går godt for danske firmaer i USA, han er glad for at deltagelsen i Irak-krigen nu gavner det danske erhvervsliv.

-Der er en positiv stemning på det amerikanske marked, siger han til Information og påpeger, at militærindustrien er blevet mere populær i takt med Danmarks internationale engagement.

Danske virksomheder havde forventet at tjene store penge på genopbygningen af Irak og stod på spring, da de amerikanske soldater stormede ind over grænserne til Irak. Men ingen danske virksomheder tør arbejde i Irak i dag på grund af modstandsbevægelsen.

De våbenfirmaer der nu tjener kassen på krig, er blandt andet Terma, Mærks Data defence, Hydrema og Falck Schmidt Defence Systems.