Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

CIA overtræder dansk flyforbud

Source:www.enhedslisten.dk
Date:02/11-2005

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA overtræder Danmarks henstilling om, at USA ikke misbruger dansk luftrum til flyvninger, der strider mod de internationale konventioner.

Det fremgår af nye svar til Enhedslistens Frank Aaen fra transportminister Flemming Hansen (K).

Frank Aaen kalder nu udenrigsministeren i samråd i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn for at få en forklaring på flyvningerne. Her vil Frank Aaen også have at vide, hvad et andet fly fra et ligeledes CIA-kontrolleret selskab, Path Corporation, lavede i 23 timer under en mellemlanding i marts i København.

Mange spørgsmål fra Enhedslisten tidligere i år om CIA-flyvninger med mistænkte terrorister over dansk luftrum endte ellers med en »sejr«, da udenrigsminister Per Stig Møller (K) den 22. august - efter en række spørgsmål i Folketinget om flyvningerne – meddelte, at »Udenrigsministeriet har overfor de amerikanske myndigheder udtrykkeligt gjort opmærksom på, at man fra dansk side ikke ønsker, at dansk luftrum anvendes til formål, der ikke er foreneligt med de internationale konventioner«.

De såkaldte Chicago-konvention tillader kun civile flyvninger – med mindre særlig tilladelse foreligger.

Alligevel fremgår det nu af svaret fra Flemming Hansen, at CIA-fly har overfløjet Danmark. Flyene ejes af et selskab, som ifølge New York Times er ét af syv dækselskaber, som CIA bruger til de omstridte fangetransporter. Ifølge menneskerettighedsorganisationer bruges de hemmelige flyvninger til at hente terrormistænkte og bortføre dem ud af de lande, de bor i, og til lande, der er kendt for at bruge tortur ved afhøringer af fanger.

- Når USA fortsætter trafikken med CIA-fly, trods den danske henstilling, viser det dels amerikansk arrogance over for andre landes suverænitet, dels at de danske myndigheder åbenbart ikke har sagt fra så stærkt, at det kan høres. Det gælder her, lige som det gælder i forhold til de mange afsløringer af tortur, som USA er ansvarlig for i både Afghanistan og Irak. Den danske regering er alt for ukritisk over for USAs brud på internationale konventioner, siger Frank Aaen.

Frank Aaen oplyser endvidere, at Enhedslisten har startet et omfattende internationalt netværk for at kortlægge og protestere mod de lyssky torturflyvninger.

- Vi er i kontakt med såvel Enhedslistens internationale samarbejdspartnere som med en række internationale journalister. Disse samarbejder kan vise sig at være en ny måde, hvor vi sammen kan slås imod tortur på globalt plan - og det på en effektiv måde, hvor vi deler viden og skaber et reelt internationalt pres på de direkte og indirekte ansvarlige, slutter Frank Aaen.