Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Velfærdsstaten på vej imod ødelæggelse

Source:www.modkraft.dk
Author:Nicolai Bentsen
Date:09/12-2005

Regeringens velfærdskommission barslede i går med sine 43 forslag til reformer af velfærdsstaten. Forslagene er én lang liste af angreb på velfærdsstaten: kortere dagpengeperiode, sænkning af mindstelønnen til indvandrere, brugerbetaling i sundhedsvæsenet, afvikling af efterlønnen og naturligvis lavere selskabsskat.

Offentliggørelsen af Velfærdskommissionens endelige rapport kommer på et belejligt tidspunkt for regeringen. Kommunalvalget er netop overstået, og der er mere end tre år til, at regeringens skal udskrive folketingsvalg.

Hvis der skal gennemføres upopulære reformer, er det altså det ideelle tidspunkt. Ifølge en ny undersøgelse fra Catinét er 75 procent af befolkningen imod at hæve pensionsalderen, og 55 procent afviser at røre ved efterlønnen.

Derfor har regeringen brug for, at dens økonomiske politik afpolitiseres. I den strategi spiller Velfærdskommissionen rollen som de neutrale videnskabsmænd, der på objektiv vis fremlægger dokumentationen for, at økonomiske nedskæringer er et nødvendigt onde.

Europæiske erfaringer
Flere europæiske regeringer har de seneste 10 år forsøgt sig med pensionsreformer. Alle steder har det ført til massive protester.

I Italien skabte det i 2002 generalstrejke og de største demonstrationer i landets historie.

I Østrig førte det i 2003 førte til de største og mest militante strejker siden Anden Verdenskrig.

I 1995 betød det de mest omfattende strejker i Frankrig siden 1968, hvilket tvang regeringen til at trække reformplanerne tilbage. Sejren betød en styrkelse af den franske arbejderbevægelse, der førte til, at de borgerlige mistede regeringsmagten ved det efterfølgende parlamentsvalg.

I 2001 måtte den græske PASOK-regering opgive sin plan om at hæve pensionsalderen fra 60 år til 65 efter de største strejker i landet siden diktaturets fald.

I dag er pensionsreformer på dagsordenen ikke bare i Danmark, men også i f.eks. Tyskland og Belgien. I Belgien har det allerede ført til store strejker, og i Tyskland kan de foreslåede pensionsreformer meget vel føre til protester, der kan true den nye koalitionsregering mellem borgerlige og socialdemokrater.

Socialdemokratisk opbakning
I hvor høj grad regeringen vil og tør følge Velfærdskommissionens anbefalinger, bliver afsløret, når regeringens egen velfærdsrapport kommer til foråret. I den forbindelse bliver det afgørende, hvor langt Socialdemokraterne vil gå med og hvor langt regeringen vil gå uden dem. Hidtil har både Socialdemokraterne og LO med deres støtte til reformer lagt sig på linie med regeringen.