Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Danmark bør hindre tortur

Source:www.arbejderen.dk
Date:02/10-2005

Dansk anti-torturcenter frygter systematisk mishandling og opfordrer den danske regering til at tage affære.

Den danske regering skal aktivt forsøge at stoppe tortur i amerikanske lejre og fængsler i Irak.

Det mener Tue Magnussen fra Rehabiliterings- og forskningscentret for torturofre efter Human Rights Watchs nye afsløringer af tortur i en fangelejr nær Falluja.

-Jeg mener, at den danske regering skal arbejde for, at koalitionen i Irak overholder de internationale konventioner og ikke accepterer tortur. USA bør derfor åbne op for en uafhængig kontrol af fangernes forhold, så vi kan forhindre tortur fremover. Danmark har ofte været førende, når det gælder bekæmpelse af tortur, og det er der brug for at være igen, siger Tue Magnussen til Arbejderen.

I 2002 stemte USA sammen med enkelte andre lande imod, at FN gennem en tillægsprotokol til torturkonventionen gjorde det muligt at sende internationale delegationer på besøg i fængsler verden over. Den danske regering stod bag forslaget, som 127 lande støttede, mens kun fire var imod.

-Det er et uhyggeligt mønster, at USA både modarbejder den internationale straffedomstol og hindrer kontrolbesøg i fængsler. Derfor er det vigtigt, at Danmark igen tager førertrøjen på, når det gælder bekæmpelse af tortur, mener Tue Magnussen.

I USA har senator John McCain lovet, at han vil fremsætte et forslag, der skal tvinge militæret til at leve op til Geneve-konventionerne i Irak og Afghanistan. Tidligere har præsident Bush gjort det klart, at de fanger, USA tager i Afghanistan og Irak ikke er beskyttet af Geneve konventionen.

Tue Magnussen frygter, at verden kun har hørt om få af de overgreb, der foregår.

-Der tegner sig et billede af systematisk mishandling af fanger, og man kan kun gætte på, hvad der foregår i de fængsler og lejre, vi ikke kender til.

Tue Magnussen lægger vægt på, at en eventuel tavshedspligt ikke kan gælde for personer, der afslører tortur og forbrydelser mod menneskeheden

I USA er de nye afsløringer fra Human Rights Watch dog allerede blevet mødt med modtræk fra den militære ledelse.

Den amerikanske kaptajn, Ian Fishback, der er det eneste vidne, der står frem i rapporten, bliver nu truet med en krigsret, hvis han ikke udleverer navnene på de to andre vidner.

-Det er et led i hærens forsøg på at skræmme andre soldater fra at få samme idé og sladre om forholdene i militæret, siger Marc Garlasco fra Human Rights Watch til Politiken.