Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

8 millioner irakere uden rent drikkevand

Date:25/10-2005

Krigen i Irak trækker penge og ressourcer ud af genopbygningsprojekter i det besatte land. Ud af 30 milliarder dollars, som er bevilget til projekter frem til august i år, er kun 13 milliarder faktisk brugt.

Denne kritiske konstatering kom frem under en høring i USA`s kongres i torsdags. Dagen efter kunne kongresmedlemmerne læse i den britiske avis Sunday Telegraph, at det store flertal af irakerne ønsker de fremmede tropper ud. Omkring halvdelen af irakerne støtter den væbnede kamp mod besættelsesmagten.

Rapporten til den amerikanske kongres er lavet af Henry Waxman, som sidder i Repræsentanternes Hus for Demokraterne. Waxman analyserer genopbygning i Irak inden for tre felter; olieproduktion, elektricitet og vandforsyning. Han konkluderer, at ikke blot er der gennemført langt færre projekter end planlagt, men også færre end administrationen påstår:

'Olieproduktionen ligger under niveauet før krigen, elektricitetsforsyningen er utilregnelig og produktionen ligger langt under målet på 6000 megawat, og for det tredje mangler en tredjedel af irakerne adgang til rent drikkevand', citerer IPS fra rapporten.

Allerede i 2003 bevilgede Kongressen 20 milliarder dollars til genopbygning af Iraks infrastruktur. Der skulle lægges vægt på vandforsyning og USA lovede at 90 procent af irakerne ville få rent drikkevand. Elektricitetsproduktionen skulle øges, og der skulle pumpes mere olie op end før krigen.

Milliarder af dollars er gået til sikkerhed. Waxman konstaterer, at der afsættes cirka ti procent i et genopbygningsprojekt til sikkerhedsopgaver. I realiteten har sikkerheden kostet næsten 30 procent... og det er private sikkerhedsfirmaer, som skummer fløden.

I det hele taget kritiserer Waxman 'manglerne i udliciterings-metoderne'.

I stedet for at sikre konkurrence har administrationen uddelt kontrakter uden udbudsrunder - altså uden konkurrence - til favoriserede selskaber som Halliburton.

Halliburton er en stor amerikansk koncern, som den nuværende vicepræsident Dick Cheney tidligere var direktør for. Selskabet har fået talrige store kontrakter om leverancer til militæret i Irak og i genopbygningen. Der kører for tiden retssager mod Halliburton for at have taget overpris for mad og brændstof til militæret.