Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Bush slår amerikanere og danskere ihjel for olie

Source:www.arbejderen.dk
Date:09/12-2005

Det er olien det handler om i Irak. Det er mange klar over. Så når Bush i sidste uge sagde, at USA ikke vil acceptere andet end en 'total sejr' i Irak, så betyder det først og fremmest en total kontrol med Iraks olie.

Bush væver det ind i alskens løgne om frihed, demokrati og menneskerettigheder, men det er der færre og færre der tror på - især i Irak, men også i USA.

Krigen i Irak koster ikke kun Bush popularitet, den koster også amerikanske unge livet - indtil videre 2100. Desuden koster den bunker af penge, men det er den brede amerikanske befolkning, som betaler, så det er ikke nogen alvorlig bekymring for Bush.

Selve krigen tjener den magtfulde militær- og olieindustri tykt på, og hvis bliver vundet, venter der endnu større gevinster.

Spids lige ørerne, så laver vi en lille beregning af, hvilke penge det er vi taler om. Tallene bygger på oplysninger fra den britiske avis Financial times.

Irak råder over 112,5 milliarder tønder olie. Man regner med at finde nye kilder, så reserverne når op på 300 milliarder tønder.

Med en pris på 60 dollars per tønde repræsenterer olien en værdi på 18.000 milliarder dollars.

Se, nu er denne olie jo i folkeretlig forstand irakernes, og man slipper ikke helt uden om, at de skal have noget af værdien. Men der er kolossal forskel på, hvor stor en del af værdien olieselskaberne må aflevere til regeringen i de lande, hvor olien hentes.

I Bolivia i Sydamerika betalte udenlandske olieselskaber indtil for nylig blot 18 procent i afgift til landets regering. Denne ublu åreladning af Bolivias naturlige rigdomme har fået befolkningen til at rejse sig i protest, og nu er afgiften hævet til 40 procent. Det er de fattige ikke tilfredse med, og den 18. december vælger de sandsynligvis Evo Morales til regeringsleder. Han støtter kravet om at Bolivia skal nationalisere landets olie og naturgas.

I Mohammar Ghadafis Libyen betaler olieselskaberne 80 til 90 procent i afgift til staten på olieudvinding.

De amerikanske olieselskaber har betalt for præsident Bush`s valgkamp. Han er deres præsident og varetager deres interesser. Derfor skal han sørge for at olieselskaberne kan hente Iraks olie billigt. Det betyder så vidt mulig en 'Bolivia-model' med 15-20 procent til irakerne. Bolivia har (endnu) en klike af korrupte politikere, en svag stat og en privat markedsøkonomi. Det skal Irak også have.

Det modsatte; 'Libyen-modellen' med en stærk stat og olien som offentlig ejendom er selvsagt et skræmmende scenarium for oliebosserne i Texas.

Krigen handler i korthed om, hvorvidt irakerne eller Bush`s sponsorer skal have de 80 procent af 18.000 milliarder dollars.