Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Journalister nedskydes, hvis de prøver at komme ud med sandheden

Source:Monsun
Author:Martin Lindblom
Date:27/01-2006

Jacques Roche, journalist på Le Matin. Dræbt i Port au Prince, Haiti, den 14. juli 2005.Journalistik er farligere end nogensinde, viser en ny rapport fra det internationale journalistforbund IFJ. I 2005 blev 150 mediefolk dræbt på verdensplan, og ifølge IFJ tager meget få regeringer mordene alvorligt.

Regeringerne er med til at skabe en »kultur af tilsidesættelse og ligegyldighed«, mener IFJ's generalsekretær Adrian White, og advarer om, at forholdene for journalister bliver værre med mindre myndighederne verden over gør noget aktivt for at finde og straffe morderne.

- I mere end 90 procent af alle sagerne er der kun få seriøse efterforskninger, og kun en håndfuld af morderne er stillet for en domstol. En blanding af politikorruption, juridisk inkompetence og politisk ligegyldighed har skabt en kultur af tilsidesættelse og ligegyldighed, der gør hver dag til jagtsæson for angreb på journalister og andre mediefolk, siger Adrian White ifølge IFJ.

Samir Kassir, journalist på Al-Nahar. Dræbt i Beirut, Libanon, den 2. juni 2005.Regeringer ignorerer drab IFJ kræver, at FN's Sikkerhedsråd griber ind, og opfordrer FN's generalsekretær til at lægge pres på regeringerne for at gribe ind overfor mordene på journalister.

- Sandheden er, at selv demokratiske regeringer vender det blinde øje til volden mod medierne. I Irak, hvor mediefolk dårligt nok tør gå på gaden, er der 18 tilfælde af uopklarede drab på journalister og mediefolk, begået af amerikanske soldater. Retfærdigheden kræver, at disse dødsfald bliver ordentligt efterforsket. Hvis ikke, vil spekulationerne om, at militæret er ude efter journalister, bestå, siger Adrian White.

Af de 150 dødsfald blev 89 journalister »dræbt i tjenesten«, og mange blev myrdet, mens de arbejde med politiske emner. Andre 61 blev dræbt i forbindelse med katastrofer, heraf 48, der styrtede ned med et militærfly i Iran.

Relangi Selvarajah, journalist på Sri Lanka Rupavahini Cooperation (SLRC). Dræbt i Colombo, Sri Lanka, den 28. april 2005.International protestdag Ifølge IFJ's rapport var det farligste land for journalister i 2005 Irak med 35 dræbte, Filippinerne med 10 dræbte og Colombia, Mexico og Haiti med hver ni dræbte journalister,

IFJ har udråbt den 8. april til international protestdag, der skal sætte fokus på angrebene på journalister. Den 8. april er årsdagen for de amerikanske styrkes angreb for tre år siden på Palestine Hotel i Bagdad, hvor den internationale presse holdt til.

Under angrebet journalisterne Taras Protsyuk fra Reuters og José Couso fra det spanske tv-selskab Telecinco dræbt. Samme dag blev reporteren Tareq Ayyoub dræbt, da USA bombede det arabiske nyhedsbureau Al Jazeeras kontor i byen.