Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Flere fattige under Fogh

Source:www.arbejderen.dk
Date:12/01-2007

Vi ser dem hver eneste dag. De fattige, de hjemløse, tiggerne, gademusikanterne. Og mon ikke de fleste har en fornemmelse af, at der bliver flere og flere. Alligevel har det været et tilbageværende stridsemne under den nuværende regering, om der er kommet flere eller færre fattige.

En række sociale hjælpeorganisationerne er ikke i tvivl. Kirkens Korshær og Frelsens Hær melder år efter år om flere ansøgninger om julehjælp og ferie hjælp. Og fortæller også om større tilstrømning til varmestuerne. Rådet for Socialt Udsatte er heller ikke i tvivl. I sin sidste årsrapport konkluderede rådet, at regeringen er med til at øge den social skævvridning, blandt andet ved at skære ned på de sociale ydelser.

Nu har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regnet på Finansministeriets egne tal og er kommet frem til, at hvis man går tilbage til 1993 er den største stigning i antallet af fattige kommet efter at Fogh-regeringen trådte til i 2001. Ganske vist steg gruppen af fattige fra 1993 til 2001 med 5.000, men fra 2001 til 2004 steg antallet med 45.000.

Dermed er vinden taget ud af et af Fogh-regeringens argumenter om, at fattigdommen også steg under den foregående regering. Det gjorde den ganske vist, men alle konkrete eksempler viser, at uligheden er steget voldsomt de sidste år. Nu er tallene så kommet, som sort på hvidt beviser, at det er rigtigt.

I Ekstra-Bladet får det straks finansminister Thor Pedersen til at anføre, at det er vildledende at tale om fattigdom. 'Skulle man have et begreb, der dækker den folkelige opfattelse af det, så skulle man have en fattigdomsgrænse, der går på folks købekraft. Men det har vi aldrig rigtig fundet løsningen på', siger finansministeren minsandten, og beviser dermed, at han slet ikke ved, hvad han taler om.

I de beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget, kan man faktisk godt tale om en opgørelse af købekraften. Som vi skriver i dagens artikel har AE-rådet regnet på en fattigdomsgrænse på 50 procent af en medianindkomst.

En medianindkomst var i 2004 på 160.000 kroner, beregnet efter skat og overførsler, og svarer til den indkomst, som ligger i midten af alle indkomster. 50 procent af medianindkomsten svarer altså til 80.000 kroner - efter at der er betalt skat.

Det er ikke kun de AE-rådet, som regner på denne måde. Det gør de økonomiske vismænd også. I en kronik i Jyllands-Posten skrev de i går: 'Fattigdom er ikke kun et spørgsmål om at leve et liv på gaden, men handler om muligheden for forbrug.'

Tænk hvis vi i det mindste kunne nå frem til at diskutere med regeringens ministre ud fra en fælles opfattelse af fakta.