Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Irak: Tortur er værre end under Saddam Hussein

Source:Monsun
Author:Ole Wugge Christiansen
Date:27/09-2006

Mængden og alvoren af tortur begået af regeringsstyrker, private militser og terroristgrupper overgår tilstandene under Saddam Husseins regime. Det mener den østrigske jura-professor, Manfred Nowak, der har lavet en undersøgelse på FNs vegne. FN-kontor skriver, at over 6.000 civile blev dræbt alene i juli og august.

Torturen i Irak er værre end under Saddam Husseins regime, og »er fuldstændig ude af kontrol«, sagde en FN-rapportør, Manfred Nowak, på et pressemøde i Genova i sidste uge.

– Situationen er så slem, at mange folk siger, at det er værre end i Saddam Husseins tid, sagde han.

Værste bødler: de private militser
Ifølge rapportøren er det regeringsstyrker, private militser og terroristgrupper, der står bag torturen.

- Man har terroristgrupper, man har militæret, man har politi, man har de her militser. Der er så mange folk, som rent faktisk blive bortført, alvorligt tortureret og endeligt dræbt, fortalte han på pressemødet.

Det handler ifølge Nowak ikke kun om tortur, som den irakiske regering har ansvar for. Den værste og hårdeste tortur bliver begået af private militser, sagde han. Mange lig bliver fundet med tydelige spor efter meget streng tortur.

Manfred Nowak fortalte på pressemødet, at situationen i Irak var for farlig til, at han kunne rejse ind i og undersøge forholdene i landet. Han havde i stedet samlet information gennem interviews med folk i Amman, Jordan og andre steder.

Nowak var en af de fem FN-menneskerettighedsrapportører, som tidligere på året forlangte Guantanamo-basen lukket, fordi den har karakter af en »torturlejr«. Kravet blev – ikke overraskende - afvist af Bush-administrationen i USA.

Over 6.000 civile døde i juli og august
Manfred Nowaks udtalelser faldt en dag efter at Menneskerettighedskontoret under FNs hjælpemission for Irak (Unami) udtrykte bekymring over den eskalerende vold i landet. Kontoret meddelte, at over 6.500 civile ofre frygtes døde alene i juli og august.

Unami rapporterede om voksende vidnesbyrd om voldelig tortur, vækst i antallet af dødspatruljer og en stigning i antallet af æresdrab på kvinder og piger.

»Lig dukker regelmæssigt op i og rundt om Bagdad og andre områder. De fleste bærer tegn på tortur og synes at være ofre for henrettelser uden for det juridiske system«, skrev Unami.