Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Invasion har kostet en halv million irakere livet

Source:www.dr.dk
Date:14/10-2006

Invasionen af Irak i 2003 har kostet dyrt i den irakiske befolkning.

En ud af 40 irakere er døde, siden den amerikanskledede styrke i marts 2003 invaderede Irak og afsatte Saddam Hussein.

Det siger amerikanske forskere i en ny rapport, som offentliggøres torsdag i det britiske tidsskrift The Lancet.

Opdateret rapport
Tilbage i oktober 2004 sagde en rapport, som også blev offentliggjort i The Lancet, at næsten 100.000 mennesker var døde som følge af invasionen og krigshandlingerne mellem marts 2003 og september 2004. Enten havde de mistet livet ved vold eller på grund af forværrede sundhedsproblemer som følge af konflikten.

Det er denne rapport, der nu er opdateret af et forskerhold under ledelse af Gilbert Burnham fra Hohn Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore, Maryland.

Forskerne har forsøgt at udregne dødstallet som følge af konflikten i perioden marts 2003 til juni 2006 og sammenlignet tallene med dødstallet i Irak fra januar 2002 til januar 2003 - altså en periode inden invasionen.

Grundig undersøgelse
Der er udvalgt 47 tilfældige områder i Irak med tilsammen 12.801 indbyggere i 1849 husstande. Indbyggerne blev spurgt om fødsler, udvandring samt dødsfald og årsagen til dødsfaldene siden januar 2002. Der blev registreret 629 dødsfald, 587 af dem efter invasionen.

Hvis de tal bruges som basis for hele landet, ender forskerne med, at 654.965 irakere har haft en for tidlig død siden invasionen i 2003. Det er omkring 2,5 procent af befolkningen.

Omkring 601.000 af dødsfaldene skyldes vold, og halvdelen af dem er blevet skudt.

- Antallet af dødsfald i Irak bliver ved med at stige. Andelen af dødsfald, der tilskrives koalitionsstyrkerne, er faldet i 2006, men det faktiske dødstal stiger hvert år, hedder det i rapporten.

Skud og bomber
- Skyderi er den mest almindelige dødsårsag, men antallet af døde som følge af bilbomber er steget, hedder det videre. Rapporten erkender, at fundamentet for undersøgelsen har svaghedstegn, og det begrundes bl.a. med, at det på grund af sikkerhedssituationen har været svært for interviewerne at arbejde.

Men rapporten siger også, at der kan være dødsfald, som ikke er registreret, fordi familier til oprørere muligvis ikke har fortalt, at et oprørsk familiemedlem er dræbt.