Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

EU og USA rykker sammen

Source:www.arbejderen.dk
Author:se
Date:05/05-2007

EU-toppen indrømmer åbent, at den opfylder erhvervslivets ønsker med den transatlantiske integration.

Topmødet mellem EU og USA tidligere på ugen satte underskrifter på en aftale om at skabe transatlantisk økonomisk integration.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har som formand for EU i dette halvår sat dette projekt i helt i centrum.

Med udtrykkelig henvisning til ønsker hos Europas erhvervsliv sagde hun ved pressemødet sammen med Bush og Barosso, at det skal sikres, at 'vi spiller på den samme bane, og deler værdier... Jeg er sikker på, at det Økonomiske Råd, som vi har etableret vil gøre konkrete fremskridt'.

EU-kommissionens formand José Manuel Barroso er helt enig, og lægger heller ikke skjul på, at kapitalen kræver den transatlantiske alliance forstærket:

- Det er i forvejen budt velkommen af erhvervslivet på begge sider af Atlanten. Vores økonomiske forbindelser er langt de vigtigste i verden. Transatlantisk handel med varer og tjenesteydelser beløber sig til 1,7 milliarder (dollars) om dagen, sagde Barroso.

Det er forventningen af aftalen vil skabe en vækst på 3,5 procent i bruttonationalproduktet på begge sider af Atlanten.

Ikke modvægt til USA

De kræfter, som støtter EU med den begrundelse, at Unionen skal være eller udvikle sig til en modvægt mod USA, må notere sig at udviklingen går den anden vej. Transatlantisk enhed og enighed bankes fast i sluterklæringen, hvor det blandt andet hedder: '... transatlantisk økonomi forbliver i spidsen for globaliseringen, og EU og USA er hinandens vigtigste økonomiske partnere, hvilket afspejler de historiske bånd og fælles værdier...'.

Det er også enighed, der præger topmødets udtalelser om brændpunkterne i Verden: Balkan/Kosovo, Hviderusland, Iran, Syrien, Irak, Afghanistan, Palæstina, Darfur og Latinamerika.

Neden under enigheden afspejler formuleringerne om Irak, at USA ikke har fået EU`s fulde opbakning til Bush`s strategi. Her lægges hovedvægten på støtte til at regeringen i Bagdad bliver i stand til at regere landet og erklæringen giver nabolandene en plads i forhold til løsningen af problemerne i Irak.

Intet om Venezuela

Tilsvarende fremgår det, at Bush ikke har fået opfyldt sit ønske om en skarp kritik af Venezuela og Cuba. Erklæringen udpeger Cuba, men taler ellers i generelle vendinger om at 'støtte menneskerettighederne og pressefriheden.... I særdeleshed vil vi støtte det cubanske folk i deres stræben efter at opnå disse rettigheder'.

Topmødet diskuterede også opbygningen af et missilskjold i Europa, hvor EU og ikke mindst Tyskland anbefaler, at man ikke provokerer Rusland. Præsident Bush sagde efter topmødet, at forbundskansler Merkel havde anbefalet flere samtaler mellem Washington og Moskva om sagen og 'jeg tog hendes råd meget alvorligt', sagde Bush.

Ved den lejlighed afslørede han en særdeles tæt kontakt mellem Det Hvide Hus og Merkels kontor i Berlin:

- Jeg har jævnlige samtaler med den tyske kansler. Vi har en sikker videoforbindelse, som vises i Det Hvide Hus og i hendes kontor, så vi konsulterer hinanden jævnligt, forklarede Bush.