Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

De retsløse

Source:arbejderen.dk
Date:28/04-2008

De arbejder for ned til 60 kroner i timen og bor under kummerlige forhold på byggepladserne eller stuves sammen i små lejligheder.

Sådan ser et øjebliksbillede af de udenlandske arbejdere i Århus ud. Det blev åbenbaret, da over 100 bygningsarbejdere i denne uge undersøgte forholdene for deres tilrejsende kolleger.

Reelt er lønnen lavere og forholdene endnu værre. De utrygge polakkers mumlende svar og nedslåede blikke, mens mester lyttede i baggrunden, er næppe 100 procent troværdige.

De retsløse udlændinge hentes til landet af vor tids slavehandlere. Ofte må de betale ågerpriser for at komme til landet, for husleje og for kost til de firmaer de arbejder for. Det trækkes naturligvis direkte fra lønnen. Firmaet bestemmer i sidste ende selv, hvad de vil betale folk.

Arbejderne får oftest forbud mod at tale med fagforeninger - og hvis de i øvrigt brokker sig, bliver de fyret og dermed smidt hjem til den familie, de skulle forsørge med jobbet i Danmark. Derfor er der også mange, der langt fra får den løn, de er blevet lovet. Det er den retsløse indsats, som Anders Fogh Rasmussen forleden takkede de polske arbejdere for under et besøg i Polen.

Hele balladen er sovset ind i et uigennemskueligt netværk af underentreprenører, vikarbureauer og fupselskaber, der kun har til hensigt at øge udbytningen. Det er vilkår som man ellers kun ser arbejdere udsat for i ulande.

Vi ser stadig kun toppen af isbjerget. Men arbejdsløse danskere murere begynder at mærke, at det er svært at få job. Ifølge byggefagforeningerne er ni ud af ti af de udenlandske kolleger uorganiserede i dag, selv om mange andre prøver at skønmale forholdene.

Østarbejdere kaldes de. Men mange af dem er tyskere - de er ikke fattige rumænere eller albanere, men håndværkere fra vores rige naboland. Deres løn og vilkår blev smadret over en nat af den frie adgang for arbejdskraft. Da Berlin skulle ombygges efter murens fald faldt antallet af tyske håndværkere i byen fra 60-70.000 til 10.000. Lønnen raslede ned, så de nu knap kan forsørge deres familie. Det er den udviklingen den danske regering og EU sætter fart i. Om et år ophører den danske øst-aftale, og der bliver endnu mere frit spil for slavehandlerne.

Svaret på det problem skal findes i fagforeningerne og i sammenholdet på arbejdspladserne. Det findes i et opgør med EU`s frie marked, hvor sociale krav og faglig kamp betragtes som uvelkomne handelshindringer.

Bygningsarbejderne i Århus viste vejen i tirsdags.