Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Dansk våbeneksport boomer

Source:arbejderen.dk
Author:ml
Date:25/06-2009

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening kræver en undersøgelse af dansk eksport af militært udstyr til Israel - og de danske firmaer stillet til ansvar.

Dødens købmænd i Danmark smeder våben på livet løs: Sidste år steg eksporttilladelserne til de danske våbenprocenter med tyve procent - fra 278 tilladelser i 2007 til 337 i 2008.

Det viser Udenrigsministeriets årlige opgørelse over antallet af tilladelser til eksport til danske våbenfirmaer.

Israel er blandt de lande, som nyder godt af militært isenkram made in Denmark.

Ifølge Udenrigsministeriets rapport har et dansk våbenfirma leveret militært udstyr i kategorien 'ildkontrol og tilhørende advarsels- og alarmudstyr' til en værdi af fem millioner kroner til Israel.

Hos Dansk Palæstinensisk Venskabsforening vækker oplysningen om dansk eksport af militært udstyr til Israel harme:

- Vi kræver en undersøgelse af, hvad den danske eksport af militært udstyr konkret er blevet brugt til. Israel køber ikke ind for at lægge på lager. Krigen mod Gaza viste, at Israel er klar til aktivt at bruge sit arsenal mod civile palæstinensere. Danske virksomheder, som har handlet med Israel, er medansvarlige i krigsforbrydelser og skal stilles til ansvar, siger Fathi El-Abed, formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening til Arbejderen.

Men det er ikke nemt at komme efter den danske våbenindustri, konstaterer han:

- Der er mange penge på spil i våbenindustrien. Menneskeliv kommer i anden række. Firmaer der handler med Israel, må have en dårlig smag i munden. Al eksport af våben og militært udstyr til Israel skal forbydes. Vi har flere gange forgæves forsøgt at få den danske regering til at stoppe våbensamarbejdet med Israel.

Udenrigsministeriet vil ikke offentliggøre navnet på det danske firma, der sidste år eksporterede militært udstyr til Israel. Terma A/S har tidligere leveret hightech-beskyttelsesudstyr til Israels F-16 kampfly. Men heller ikke her ønsker man at oplyser nærmere.

- Jeg kan ikke give dig konkrete lande og konkrete ordrer. Det må vi ikke. Det er en aftale, vi har med vores kunder, oplyser Termas pressechef Kasper Rasmussen til Arbejderen.

Blandt de 33 lande hvortil Danmark eksporterer våben og våbendele, er torturlandene Jordan og De Forenede Arabiske Emirater. Sidstnævnte har modtaget danske våbenleverancer for mere end tolv millioner kroner - inden for blandt andet kategorierne 'bomber, torpedoer, raketter, missiler, andre eksplosive anordninger' samt 'fly og udstyr til fly'.

I alt eksporterede 84 danske våbenfirmaer udstyr til en samlet værdi af 1,3 milliarder kroner i 2008.