Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Eksperter: Medierne er dårlige til at dække racistisk motiveret vold

Source:Information
Author:Julie Hjerl Hansen
Date:17/07-2009

I den arabiske verden er der vrede over, at de vestlige medier ignorerede sagen om en ung egyptisk kvinde, der blev dræbt i Tyskland. Også i Danmark er medierne dårlige til at dække hadmotiverede forbrydelser mod indvandrere, mener eksperter.

I Tyskland er en ung gravid kvinde blevet myrdet for øjnene af sin tre-årige søn og sin mand. Kvinden gik med hovedtørklæde og var af egyptisk afstamning - og knivstikkeriet var racistisk motiveret. Mordet har fået egyptiske kommentatorer til at snakke om øget islamofobi og racisme i Vesten. Især er de forargede over, at de vestlige medier har brugt så få spalter på historien, når de brugte så mange på mordet på Theo van Gogh i Holland. Men passer det virkelig, at de vestlige medier er dårligere til at dække hadforbrydelser begået mod udlændinge og muslimer, end hadforbrydelser begået mod vesterlændinge?

Mandana Zarrehparvar er MA i globalisering og integration og leder af Dansk Institut for Menneskerettigheders afdeling for ligebehandling og mangfoldighed. Hun kan godt genkende det billede, de egyptiske kommentatorer tegner af de vestlige medier - i hvert fald i Danmark.

»Voldelige overfald mod etniske minoriteter bliver meget sjældent dækket som racistisk motiverede i de danske medier,« siger hun. I maj måned udgav Justitsministeriet en stor undersøgelse, som viser, at hvert syvende voldsoffer i Danmark føler sig udsat for en hadforbrydelse.

»Mange i undersøgelsen svarede, at de troede, de var blevet overfaldet på grund af deres etnicitet, religion eller seksualitet. Og så er det jo, man spørger sig selv: 'Hvorfor kommer de her sager ikke frem? Når folk oplever det sådan, hvorfor hører man så aldrig om racistisk motiverede forbrydelser i medierne?« spørger Madana Zarrehparvar.

Som en enkelt undtagelse, der bekræfter reglen, nævner hun sagen om det unge avisbud, Deniz Özgur Uzun, der blev slået ihjel med et bat. Ifølge avisbuddets ven råbte en af gerningsmændene 'perkersvin', inden han slog avisbuddet ned.

»Men det eneste, man diskuterede i medierne var, hvorvidt det her virkelig kunne være racistisk motiveret,« siger Mandana Zarrehparvar, og selvom hun var glad for, at problemstillingen kom frem i offentligheden, mener hun ikke, at medierne siden har været bedre til at dække vold og overfald som mulige hadforbrydelser.

Islam fylder det hele

I torsdags blev en 35-årig familiefar idømt 15 måneders fængsel, fordi han har kørt en 16-årig somalisk dreng ihjel. Familiefaren overraskede en flok unge drenge, der angiveligt var i færd med at stjæle en firhjulet motorcrosser til børn fra hans carport. Da drengene tog flugten, satte han efter dem i sin bil. Påkørslen skete på en græsplæne. Ifølge dommen kørte den 35-årige mand ind på græsplænen med vilje - men det var ikke med vilje, han ramte drengen. Ifølge en af drengens venner, som overværede det hele, blev den 16-årige kørt over to gange, mens han råbte om hjælp. I Gellerup, hvor drengen boede, er mange ifølge Århus Stiftstidende overbevist om, at drabet var racistisk motiveret, men ud over reportagen fra drengens nabolag har medierne ikke skrevet meget om eventuelle racistiske motiver.

»Der er ikke nogen tvivl om, at racisme i Danmark ikke er noget, som medierne har højt på agendaen, og det er jo klart, at de mennesker, der bliver udsat for forbrydelser, der kan tolkes som racisme, med god ret føler sig urimeligt behandlet,« siger medieforsker og professor ved Københavns Universitet Stig Hjarvad, som understreger, at det ikke er til at vide, om sagen med den 16-årige dreng havde noget som helst med racisme at gøre. Stig Hjarvad mener, at diskussionen omkring flygtninge og indvandrere i høj grad er kommet til at handle om islam og religion.

»I stedet for at diskutere om folk forskelsbehandles på grund af deres hudfarve, eller hvad vi skal mene om deres tilstedeværelse i Danmark, så diskuterer man for eller imod islam,« siger Stig Hjarvad, og det er ifølge ham problematisk, fordi en lang række af de konflikter, der udspiller sig mellem etniske danskere og indvandrere/flygtninge, ikke har noget med islam at gøre. Han ser det som symptomatisk for mediedækningen af racisme og racistisk vold, at han ikke har hørt om mordet på den unge gravide kvinde i Tyskland.

Islamofobi

Tidligere folketingskandidat for Enhedslisten og socialrådgiver, Asmaa Abdol Hamid, mener, at medierne skal holde op med at være bange for at bruge ord som racisme i deres dækning.

»Racisme er et tabu. Man er bange for at bruge det ord, fordi det er en stor anklage, men jeg synes, man skal kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl,« siger hun og fortsætter:

»I Danmark har vi det sidste år haft flere racistisk motiverede overgreb på danske borgere, og det er vi nødt til at tage alvorligt. Vi kan ikke lade det sive, for vi behøver ikke gå særligt langt tilbage i historien, før vi sidst så racemotiveret vold, og det skal ikke gentage sig,« siger Asmaa Abdol Hamid.