Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Amnesty kritiserer masseanholdelser

Source:arbejderen.dk
Author:fe
Date:18/12-2009

Regeringens lømmel-pakke møder skarp kritik fra menneskretseksperter efter lørdagens store masseanholdelse. Amnesty og Enhedslisten kræver undersøgelse

Kritikken hagler ned over politiet og regeringens lømmelpakke efter at op mod 1000 uskyldige demonstranter blev anholdt i forbindelse med lørdagens store klimademonstration i København.

Institut for Menneskerettigheder kalder det 'uværdigt', at de anholdte, der blev bundet sammen i lange rækker på Amagerbrogade, skulle fryse i timevis og tisse i bukserne, og 'et demokratisk problem' at folks ret til at forsamle og ytre sig kommer under pres.

- Vi har ikke før ved dette topmøde set tilbageholdelse i så voldsomt omfang, og det udgør for mig at se en bekymrende udvikling for fredelige demonstranter. Når politiet går efter så stor en gruppe af demonstranter, må man være klar over, at man rammer uskyldige, siger direktør Jonas Christoffersen.

968 demonstranter blev anholdt ved politiets aktion, men kun 13 risikerer en sigtelse. Det viser, at lømmelpakken giver politiet alt for vide beføjelser til at gribe ind i ytringsfriheden og forsamlingsfriheden, mener Amnesty International.

- Antallet af anholdelser er helt ude af proportioner og ramte i vidt omfang også fredelige demonstranter, der alene benyttede deres ret til ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Det hører ikke hjemme i et retssamfund, men det er en forudsigelig konsekvens af lømmelpakken, som udgør et alvorligt indgreb i borgernes retssikkerhed, understreger generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

Amnesty mener, at myndighederne nu har pligt til at redegøre for baggrunden for hver enkelt af anholdelserne for at analysere konsekvenserne af lømmelpakken.

Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, kræver, at justistministeren iværksætter en undersøgelse. Han lægger særlig vægt på, at klager om at politiet forsøgte at forhindre pressens arbejde skal undersøges.

Dansk Journalistforbund har modtaget klager fra mange danske og internationale journalister over chikane og vold fra politiets side under anholdelserne.

- Det er helt afgørende for demokratiet, at pressen har optimale arbejdsforhold, så de kan dokumentere, hvad der foregår i samfundet. Det er ikke mindst vigtigt når vi oplever den største masseanholdelse i nyere tid, siger forbundets formand, Mogens Blicher Bjerregård, som nu kræver et møde med politidirektøren i København om sagen.