Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Amnesty-rapport afslører USA-tortur

Source:TV2 Nyhederne
Date:08/04-2008

En ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International dokumenterer nye detaljer om de metoder, der anvendes af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. Igennem den 50 sider lange rapport interviewes den tidligere CIA-fange Khaled al-al-Maqtari om sit over tre år lange fangenskab hos de amerikanske myndigheder.

USA er gentagne gange blevet kritiseret for sin brug af tortur og bortførelser af mistænkte terrorister uden rettergang. Efter krigen mod terror startede efter 11. septemberangrebene i USA, er adskillige mistænkte blevet anholdt af den amerikanske efterretningstjeneste og bortført til hemmelige fængsler rundt om i verden.

Klager over tortur

Mange fanger har klaget over brug af isolationsfængsling og brug af tortur, blandt andet simuleret drukning.

Senest vedtog det amerikanske Senat i midten af februar en lovpakke, som skal gøre det af med forhørsmetoden waterboarding og andre voldsomme teknikker i efterretningstjenesten.

Præsident George W. Bush har dog nedlagt veto mod en lovpakke, der ville ændre ved paletten af forhørsteknikker hos CIA.

270 fanger på Guantanamo-basen i Cuba venter fortsat på en retssag. Kun fem fanger er indtil videre blevet præsenteret for en sigtelse, og ingen sager er afsluttet endnu.

Afklædt og slået

Tilbage i januar 2004 bliver Khaled al-Maqtari fanget af amerikanske soldater under en aktion mod et våbenmarked. Al-Maqtari bliver herefter transporteret til Abu Ghraib fængslet i Irak, hvor han sidder i ni dage. Under Maqtaris ophold i det berygtede fængsel bliver han for første gang udsat for tortur ved blandt andet at blive afklædt, slået og overhældt med koldt vand.

En enkelt gang, husker al-Maqtari, bliver han nøgen og iført lænker og håndjern tvunget til at kravle over en gårdsplads. Her venter tre hunde, som truende gør ad ham.

"Jeg har stadig drømme om det," siger al-Maqtari i dag.

USA under anklage

I Amnestys rapport anklages USA for gentagne brud på de internationale regler og menneskerettigheder.

"USA's myndigheder konkluderede åbenbart, at deres mistanke om Khaled al-Maqtaris involvering i anti-amerikanske oprørsgrupper i Irak, gjorde det okay at tilsidesætte menneskerettigheder, som gælder for alle, lyder det i rapporten.

"Hvis USA havde beviser for, at al-Maqtari havde overtrådt loven, ville folkeretten vel have tilladt USA at anholde og afhøre ham. Men det ville ikke have givet USA ret til at få ham til at "forsvinde" eller udsætte ham for tortur.

Efter opholdet i Abu Ghraib sendes al-Maqtari til et hemmeligt CIA-fængsel i Afghanistan med fly, hvor han igen er udsat for forskellige torturmetoder.

I april 2004 sendes al-Maqtari til et hemmeligt CIA-fængsel i et tredje land, som ikke kendes. Ifølge al-Maqtari er det højst sandsynligt et sted i Østeuropa at dømme efter klimaet og maden.

Endelig efter 32 måneder i CIA fangenskab sendes al-Maqtari i september 2006 tilbage til sit hjemland, Yemen.

Den amerikanske efterretningstjeneste overlader fangen til Yemens myndigheder uden nogen nærmere besked om, hvorfor CIA havde holdt al-Maqtari fanget.

Hjemme i Yemen

Al-Maqtari får lov til at vente otte måneder i yemenitisk fængsel, før han i maj i fjor bliver sat på fri fod. Heller ikke i Yemen får han nogen sigtelse.

"De amerikanske myndigheder har aldrig sigtet al-Maqtari for noget. Hans ophold i CIA-fængslerne tyder på, at han er blevet udsat for ulovlige overgreb, som ingen er blevet sigtet for, skriver Amnesty.

"Amnesty International opfordrer USA til at afskaffe brugen af hemmelige fængsler, at offentliggøre navne og skæbner på alle de fanger, som tilbageholdes i den såkaldte krig mod terror, og sørge for, at de får en retfærdig rettergang. Samtidig bør de, som har udført mishandlinger og tortur, drages til ansvar.

I dag bor Khaled al-Maqtari i Yemen. Han er hårdt ramt af det lange fængselsophold og torturen. I Yemen findes ingen specialiseret hjælp til torturofre, og han har ikke råd til at betale for hjælp.

Red.: Ja, det er jo efterhånden tydeligt for enhver, at USA bestemt ikke kæmper for dekokrati og frihed. Ikke alene mener 89% af den amerikanske befolkning, at 11. september var et indside job, men deres løgner-krig imod Irak og Afghanistan bekræfter jo, at verdens største slyngelstat er USA.