Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Norge investerer massivt i Israel

Source:arbejderen.dk
Author:se
Date:13/04-2008

Norges investeringer i Israel et steget brat. I 2007 voksede Statens Pensionsfonds investeringer i israelske aktier og obligationer med 60 procent oplyser selskabet selv.

Årsagen til stigningen er, at Israel er blevet optaget på en liste over lande, som Norges finansministerium har udpeget som lande, det selv vil investere i. Begrundelsen er, at man skal kunne investere i alle udviklede markeder, skriver den norske avis Klassekampen.

Norges Finansminister er Kristin Halvorsen. Hun er også formand for Sosialistisk Venstreparti - den rødeste del af Norges rød-grønne regering.

Beslutningen om at sende penge til Israel får utilfredse kommentarer med på vejen fra Sosialistisk Ungdom, Norsk Folkehjelp og palæstinensere, der besøger Norge.

- Vi håber, at den norske regering vil afhænde sine investeringer i Israel, siger Mohammad Othman - en palæstinensisk aktivist, der lige nu besøger Norge for at fortælle om kampen mod den forhadte apartheidmur.

Norsk Folkehjelp

- Norsk Folkehjelp mener helt klart, at Norge bør trække sine investeringer ud, siger generalsekretær Petter Eide til Klassekampen. Han får støtte fra generalsekretær Olav Fykse Tveit fra Norges Mellemkirkelige Råd.

Ved starten af 2007 havde fonden investeret 911 millioner norske kroner i israelske værdipapirer. Ved året udgang var beløbet steget til 1470 millioner.

En betydelig del af de norske pensions- og oliepenge er investeret i Israels elektricitetsselskab IEC. Investeringen i IEC er vokset fra 107,4 til 286,8 millioner.

Kristin Halvorsen bad for nogen tid siden Oljefondets Etikråd om at vurdere investeringer i IEC, fordi Norsk Folkehjelp havde rejst kravet om at fonden trækker sig ud af selskabet.

- Den israelske regering har, sådan som vi ser det, brugt sin magt som ejere af selskabet til at ramme den palæstinensiske civilbefolkning, siger Petter Eide fra Norsk Folkehjelp.

Etikrådet afviser og begrunder det med, at 'der skal meget til for at forsyning med elektrisk energi til civilbefolkningen skal anses for ulovlig eller uetisk, og at opretholdelse af denne infrastruktur desuden vil være til gavn for alle parter'.

El til bosættelser

- IEC spiller en aktiv rolle med at forsyne nye kolonialister på den besatte Vestbred med strøm, også inden staten Israel har vedtaget at nye såkaldte illegale udposter skal udvikles til kolonier, siger Kirsti Bergstø fra Sosialistisk Ungdom. Hun er chokeret over at Etikrådets udtalelse ikke tager det i betragtning.

Hun peger på, at 1,5 millioner palæstinensere er gjort helt afhængige af besættelsesmagtens elektricitetsselskab.

Konsekensen kan man se:

- Du kan se det tydeligt, når det er mørkt; så ligger de klart oplyste bosættelser på bakketoppene, og ved siden af ligger mørke palæstinensiske landsbyer uden strømforsyning, fortæller Mohammad Othman.

Kollektiv straf

Israel stoppede torsdag i denne uge forsyningen med brændstof til Gaza som svar på, at palæstinensere angreb et brændstofdepot inde i Israel. Desuden gennemførte israelsk militær et angreb ind i Gaza, hvor otte blev dræbt, heraf mindst tre civile, skriver nyhedsbureauet AP.