Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Kold skulder fra DONG til varmt vand

Source:Arbejderen
Author:ml
Date:16/03-2010

Varmt vand ligger under Hjørring og venter på at blive omdannet til CO2-neutral varme. Men DONG blokerer for projektet.

Halvanden kilometer nede i Hjørrings undergrund løber masser af varmt vand, som kan sikre billig og CO2-neutral varme til 8500 indbyggere i byen i mindst 40 år.

Hjørring Varmeforsyning vil gerne i gang med projektet med at udnytte vandet i undergrunden. Men siden 1982 har DONG haft eneret til undergrunden under de største byer i Danmark.

Derfor stiller DONG krav om at være med i projektet. Prisen er ukendt, men den er for høj til, at Hjørring Varmeforsyning kan være med. DONG`s eneret til undergrunden udløber først i år 2013.

- Det er meget uheldigt. Så kan de lokale varmeselskaber jo ikke komme videre med deres planer om at udnytte varmen i undergrunden. I stedet må de små selskaber vente til år 2013 med at søge om ret til at udnytte undergrunden, siger Steffen Moe, formand for geotermi-gruppen i Dansk Fjernvarme (brancheorganisation for samtlige Danmarks fjernvarmeværker, red.) til Arbejderen.

Han mener, at varmeselskaberne skal vente på, at de selv kan få ret til undergrunden.

- DONG skal spille en vigtig rolle som rådgiver, men skal ikke være medejer af projektet. Det er vigtigt, at fjernvarmeforsyningen fortsat er forbrugerejet, hvor det fortsat er muligt. Risikoen er, at DONG vil tænke mere på deres egen pengepung end på Hjørring-borgernes pengepung. Det er helt logisk, advarer Steffen Moe.

Ud over Hjørring er der gode muligheder for at udnytte det varme vand under byer som København, Brønderslev, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, Kerteminde og Nyborg.

Tyskland er i gang med at opføre 200 geotermiske anlæg. Men så langt er vi slet ikke nået i Danmark.

I en mail til Arbejderen skriver DONG`s presseafdeling, at: 'Der er nogle elementer omkring forretning og ansvar for risiko ved investeringer, der fortsat skiller parterne, men vi ønsker ikke at føre forhandlinger gennem medierne'.