Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Dansk Irak-styrke overlod fanger til torturpoliti

Source:DR
Date:23/10-2010

Lækkede Irak-rapporter dokumenterer, at den danske styrke har medvirket til et hidtil ukendt højt antal overleveringer af fanger til irakisk politi. Overleveringer, som fandt sted, selvom koalitionen bevidnede og blev advaret om politikorpsets brutale torturmetoder.

Det skriver Dagbladet Infomation.

På trods af advarsler om, at irakisk politi torturerer og mishandler fanger, har den danske Irak-styrke medvirket til at tilfangetage et hidtil ukendt højt antal mennesker, som er blevet overladt til det irakiske politi.

Det fremgår af de mere end 390.000 lækkede amerikanske militærlogs, som i dag forventes at blive offentliggjort af organisationen Wikileaks.

Både The Guardian i England, New York Times i USA, Der Spiegel i Tyskland og Le Monde i Frankrig har samtidig med Dagbladet Information historier om mishandling af fanger under Irak-krigen.

- Hvis de her oplysninger er korrekte, har de politiske beslutningstagere forsømt deres moralske forpligtelser, siger Socialdemokratiets forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft.

Over for Folketinget har Forsvarsministeriet i et svar til Forsvarsudvalget i august 2006 oplyst, at den danske bataljon i Irak har tilbageholdt 21 personer i 2004 og 2005.

Nu dokumenterer de lækkede logs, at den danske Irak-styrke  i denne periode har medvirket til tilfangetagelsen af mindst 95 personer, hvoraf mindst 62 blev overladt til de irakiske myndigheder.

Og det er vel at mærke sket, selvom koalitionsstyrkerne ifølge logsene selv har overværet, hvordan det irakiske politi har tortureret og mishandlet fanger, ligesom menneskerettighedsorganisationer har rapporteret om omfattende tortur af fanger i det irakiske politis varetægt.

Ifølge Informations kilder i Forsvaret skyldes den markante forskel mellem det tal, som Forsvarsministeriet har oplyst over Folketinget, og de mange tilfangetagelser, som den danske styrke ifølge de lækkede logs har medvirket til, at forsvaret tidligt i løbet af 2004 rutinemæssigt begyndte at tage britiske soldater med på operationer, så det rent fysisk var briterne, der lagde hånd på fangerne i forbindelse med tilbageholdelser og dermed også briterne, der stod tilbage med det juridiske ansvar.

Men ifølge menneskerettighedseksperter er den strategi ikke holdbar.

- Hvis det er danskerne, der står for en operation og så bare får nogle andre til at pågribe fangerne for at slippe for vores videre ansvar efterfølgende, så virker det til at være en omgåelse af Genevekonventionen, siger jurist ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing