Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Fare for epidemier i Gaza

Source:arbejderen.dk
Author:mj
Date:10/01-2009

Det fryser ned til én grad om natten i Gaza. Folk fryser og deres immunforsvar svækkes. Det forværrer risikoen for epidemier, advarer nødhjælpsorganisation.

Det er ikke kun israelernes angreb, som palæstinenserne i Gaza lider under. Netop nu oplever Gazas befolkning en af de hårdeste vintre i mands minde. Det fryser helt ned til én grad om natten. Det giver store problemer, fordi husene ikke er isolerede, og der mangler både el og brændsel.

- Elektriciteten er brudt sammen i hele Gaza, og der er mangel på brændsel. Uden el og gas er det svært at holde varmen, siger Nidal Abu Arif til Arbejderen.

Han er palæstinenser, men bor fast i Danmark og studerer statskundskab i København. Store dele af hans familie bor i Gaza by. Derfor følger han udviklingen tæt via den arabiske tv-station Al-Jazeera. Hveranden dag forsøger han at ringe hjem til familien på en mobiltelefon.

- Folk fryser om natten. Indbyggerne bor i faldefærdige huse, der ikke er isolerede. Det kan ikke betale sig at bygge noget ordentligt, for folk aner ikke, hvornår de bliver bombet næste gang. Desuden har Israels blokade effektivt sat en stopper for byggematerialer til Gaza. Hertil kommer at mange huse har fået smadret deres vinduer af de israelske bomber, siger Nidal Abu Arif.

Svært at få vand

Han fortæller, at det også er svært at få rent vand. De maskiner der pumper vandet op af undergrunden, kan ikke køre uden elektricitet. Befolkningen i Gaza by må derfor gå flere kilometer og stå i kø i flere timer for at få rent drikkevand.

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, bekræfter overfor Arbejderen, at situationen er meget alvorlig.

- Når folk ikke kan holde sig varme og tørre, kombineret med at de sulter og ikke har adgang til sanitet og rent vand, ja så er der stor risiko for, at der udvikles epidemier, forklarer han og tilføjer:

- Ofte flygter folk over hals og hoved, fordi deres huse bliver bombet, og de når ikke at få varmt tøj med. Under katastrofer som denne kan folk dø af helt almindelige sygdomme som diarré og influenza. I forvejen står folk uden adgang til medicin og lægehjælp.

Gaza går netop nu ind i den periode, som kaldes 'de kolde 40 dage', oplyser Henrik Stubkjær.

Ingen sikre steder

Ifølge den seneste situationsrapport fra Folkekirkens Nødhjælp har Gaza by været uden strøm i over en uge, og kloakerne er begyndt at svømme over.

Situationen forværres af, at FN`s nødhjælpsafdeling UNRWA netop har stoppet sit arbejde i Gaza, efter at flere nødhjælpsarbejdere torsdag blev dræbt af israelsk militær.

Torsdag var Henrik Stubkjær i kontakt med en af sine nødhjælpsarbejdere i Gaza. Han måtte flygte hen til sine svigerforældre sammen med sin familie efter, at israelske bomber smadrede vinduerne i deres hus.

Dem der ikke har en familie at flygte til, må bo i kolde kældre eller på gaden. Efter at israelerne bombede en FN-skole, der var udråbt til sikkert tilflugtssted for civile, er der nemlig ingen sikre steder i Gaza by, konstaterer Folkekirkens Nødhjælp.