Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Krigen koster 7700 lærere

Source:arbejderen.dk
Author:ml
Date:21/01-2011

Den danske krigsdeltagelse i Afghanistan kostede i 2009 mellem to og tre milliarder kroner. I stedet kunne der ansættes mindst 7700 skolelærere.

2,327 milliarder kroner  eller hvad der svarer til 7700 skolelærere eller sygeplejersker.

Så meget kostede Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan i 2009.

Det viser en udregning, som Arbejderen har lavet, efter nye tal er kommet frem på, hvad krigen koster af velfærd i USA.

Tallene på krigsomkostninger i Danmark har vi fundet i et svar fra forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) til Folketingets Forsvarsudvalg. De dækker kun over løn, materiel og erstatninger til de dræbtes pårørende. Men langtfra alle udgifter er talt med:

– Oversigten efterlader et noget mudret billede. Det danske samfund bruger mere på krigen i Afghanistan, end de udgifter der er er med i opgørelsen, fortæller Esben Salling Larsen, militæranalytiker ved Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) til Arbejderen. Han fortsætter:

– Det er politisk bestemt, hvad tallet skal indeholde. Eksempelvis tæller reaktionsstyrke-uddannelsen af soldaterne ikke med. Det gør genoptræning, psykologbistand og hjælp til at finde job til de sårede soldater heller ikke. Heller ikke alle lønomkostninger og alle omkostninger til ammunition tæller med, siger han.

To til tre milliarder kroner er et meget højt tal, mener formanden for Kommunistisk Parti, Jørgen Petersen:

– Ien tid, hvor kommuner og regioner fyrer tusindvis af skolelærere, sygeplejersker og hjemmehjælpere, er det indlysende at pengene til krigen i Afghanistan kunne være brugt langt bedre på at opprioritere den kollektive velfærd, siger han til Arbejderen.

En nyuddannet skolelærer eller sygeplejerske koster cirka 300.000 kroner om året. Hvis Danmark brugte penge på at ansætte skolelærere i stedet for at bruge penge på granater, soldater, kampvogne og andet udstyr, kunne der ansættes cirka 7700 skolelærere eller sygeplejersker om året for de sparede penge.

Men i stedet bliver der fyret på skoler og hospitaler:Ifølge en rundspørge, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt sine lokale afdelinger, har syv ud ti kommuner nedlagt lærerstillinger i 2010. I alt nedlægges 1090 lærerstillinger i 2010 på landsplan.

Forsvarskommandoen sidder netop nu og regner på tallet for udgifterne til krigen i Afghanistan for 2010. Tallet bliver offentliggjort i Forsvarskommandoens årsrapport, der offentliggøres i marts/april.