Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Firmaer får de fattiges penge

Source:arbejderen.dk
Author:ml
Date:17/02-2011

Verdens fattigste får mindre og Dansk Erhvervsliv får mere »end nogensinde før« i Søren Pinds nye bistandsudspil.

Danske firmaer skal i langt højere grad end tidligere kunne få del i de penge, som Danmark sætter af til at hjælpe fattige i ulandene.

I regeringens og Danidas nye bistandsstrategi, som udviklingsminister Søren Pind (V) fremlagde tirsdag, understreger han at »dansk erhvervsliv skal inddrages mere end nogensinde før«.

– Danidas nye strategiske ramme for Vækst og Beskæftigelse er nyskabende i den forstand, at vi for første gang tænker privatsektordrevet vækst bredere ind i den samlede udviklingsindsats. Markedsbaseret økonomisk vækst er altafgørende for at bekæmpe fattigdommen, siger Søren Pind.

Han er netop vendt hjem fra Kenya. Her besøgte han Diamond Sea Food-projektet, hvor den lokale virksomhed får overført moderne teknologi indenfor fiskeri fra det danske firma Ekko Fisk.

Projektet er helt i tråd med tankerne i ministerens nye udspil, der slår fast at »Dansk erhvervsliv skal inddrages mere end nogensinde før«.

– Med det skarpe fokus på privatsektoren kan vi få flere i arbejde i udviklingslandene - og dermed få flere løftet ud af fattigdommen. Først og fremmest gennem deres egen indsats og vilje, men med Danidas indsatser og danske spidskompetencer som løftestang, siger ministeren.

Men samtidig med at det danske erhvervsliv får mere ud af udviklingsstøtten, får verdens fattigste mindre.

For få uger siden skar Søren Pind en stor del af den danske bistand til verdens aller fattigste lande væk, da han lukkede ned for støtten til Zambia, Cambodja og Benin. Og ministeren har bebudet at endnu tre ultra fattige lande skal have lukket for deres bistand.

– Det er et klart opgør med, at dansk bistand først og fremmest skal bekæmpe fattigdom i verden. Vi ser et markant skred i dansk udviklingspolitik:Der lukkes ned for sundhed og uddannelse for verdens aller fattigste i lande som Zambia. Istedet bruges pengene til at føre erhvervs- og sikkerhedspolitik, siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Elsebeth Krogh, til Arbejderen.

Også ulandsorganisationen Ibis dumper den nye bistands-strategi.

– Søren Pind skal huske at udviklingsbistand gives for at hjælpe fattige mennesker i fattige lande – ikke for at hjælpe dansk erhvervsliv til at tjene penge, siger generalsekretær Vagn Berthelsen.