Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Danmark snyder ulande for millioner

Source:arbejderen.dk
Author:ml, fe
Date:17/02-2011

Den statslige udviklingsfond IFU sender bistandspenge i skattely i Luxembourg og Mauritius, mens de fattige lande, som fonden investerer i, går glip af millioner.

"IFU investerer for at skabe økonomisk vækst og social fremgang for de mennesker, der bor i nogle af verdens fattigste lande."

Sådan beskriver den statslige ulandsfond Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) sit virke.

Men samtidig bruger fonden kendte skattely som Luxembourg og Mauritius til at kanalisere penge mellem danske virksomheder og ulandene. Det dræner de fattige lande for millioner af skattekroner, som ellers kunne være brugt til sundhed og uddannelse.

– Det er stort problem. En stor del af fattigdommen i ulandene skyldes netop, at de ikke har en skattefinansieret velfærdsstat, siger Lars Koch fra ulandsorganisationen Ibis til Arbejderen.

Læs artiklen "Ibis: Stop skattely" her

IFU’s brug af skattely er beskrevet i en rapport, som Manchester University har lavet for Norges statslige bistandsorganisation NORAD. I Norge har den samme praksis skabt voldsom kritik, og udviklingsminister Erik Solheim arbejder nu på at ændre loven som en konsekvens af debatten.

Læs artiklen "Norge: Skarp kritik af skattely" her

Her skriver Dr. Sarah Bracking, University of Manchester: "IFU, Danmark, er involveret i otte fonde placeret i skattelylande. Tre fonde i Mauritius, to fonde i Luxembourg og yderligere en fond i De Britiske Jomfruøer. Der er ingen offentligt tilgængelige informationer om hvor store beløb, der er investeret, og vi har ikke kunnet få indsigt i dette"

– IFU har bekræftet, at de mindst samarbejder med otte fonde i skattely. Men IFU de var ikke særlig samarbejdsvillige, da vi spurgte ind til hvordan de bruger fondene, fortæller Sarah Bracking til Arbejderen.

Kommunikationschef i IFU, Rune Nørgaard, indrømmer den statslige fonds brug af skattely.

– I nogle få tilfælde, når vi for eksempel går ind i investeringsfonde med danske pensionskasser, kan fonden være registreret i det, som nogen betegner som skattelylande, siger han til Arbejderen.

Læs artiklen "Ulandsfond: Vi skal jo tjene penge" her