Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

USA aflyser våbentransport til Israel

Source:modkraft.dk
Author:Martin Lindblom/Monsun
Date:15/01-2009

Få dage efter PFLP’s offentlige opfordring til progressive kræfter verden over om at stoppe en amerikansk våbentransport til Israel »med alle midler«, oplyser det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, at våbenforsendelsen er midlertidigt aflyst.

Pentagon er dog ikke helt enig med sig selv om, hvad aflysningen skyldes. Én talsmand peger således på sikkerhedssituationen i Israel, mens en anden oplyser, at det er den græske regering, der har blokeret for forsendelsen via en græsk havn.

I det græske parlament går bølgerne højt, og på gaden har græske aktivister indkaldt til flere demonstrationer mod våbenforsendelsen.

Sikkerhedsproblemer i Israel

I en mail til den israelske organisation Independent Media Review and Analysis (IMRA) oplyser oberstløjtnant Patrick Ryder, der er talsmand for Pentagon, at aflysningen skyldes overvejelser om sikkerhedssituationen ved forsendelsens bestemmelsessted i forhold til den igangværende konflikt i Gaza.

Patrick Ryder oplyser desuden, at våbnene var tiltænkt de amerikanske våbenlagre i Israel og at forsendelsen blev planlagt længe inden Israels angreb på Gaza. Til det franske nyhedsbureau AFP forklarer han, at USA har haft våbenlagre i Israel i næsten 20 år, og at Israel »kan spørge om tilladelse til at få adgang« til våbnene.

Pentagon arbejder nu på at finde »en passende måde« at få leveret den 3.000 tons store våbenlast.

– Af åbenlyse grunde med hensyn til operationens sikkerhed kan jeg ikke give nogen informationer om tidspunkter eller mulige ruter, udtaler Patrick Ryder.

Græsk suverænitet krænket

Ifølge nyhedsbureauet Reuter findes der imidlertid en anden forklaring på aflysningen.

Til bureauet udtaler Geoff Morrell, der er Pentagons pressesekretær, at det er den græske regering, der har bedt om at få transporten aflyst fra den græske havneby Astakos.

– Jeg tror, den græske regering har nogle problemer med omlastningen af den forsendelse i deres land, og vi arbejder nu på at finde alternative måder at få lasten frem til sin rette destination i Israel, lyder forklaringen fra Geoff Morrell.

Våbensagen har ført til en ophedet debat i det græske parlament, hvor oppositionen beskylder det regerende konservative parti for at have tilladt amerikanske våbentransporter via græske havne til Israel i mere end et år.

Regeringen afviser at have givet tilladelse, men oppositionen hævder, at der siden september 2007 er sendt flere våbenladninger via Grækenland, og kræver nu al relevante dokumenter offentliggjort.

»Tillod udenrigsministeriet og andre relevante ministerier disse forsendelser eller blev græsk og international lov erstattet med en praksis, der svækker dette lands suverænitet«, spørger det socialdemokratiske oppositionsparti Pasok i en erklæring.

Det regerende konservative parti, Nyt Demokrati, afviser, at have givet tilladelse til våbentransporterne via Grækenland. Med henvisning til den seneste våbenlast udtaler regeringstalsmand, Evangelos Antonaros, at Grækenland »ikke har tilladt en sådan transport«.