Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Trods fire danske pas er han ikke dansk statsborger

Source:information.dk
Author:Christian Lehmann
Date:09/04-2011

Dansk-thailandske Daniel Hornstrup, der er født og opvokset i Holstebro og har fået udstedt og fornyet dansk pas fire gange igennem sit liv, fik en chokbesked i 18 års fødselsdagsgave: Du er ikke dansker. Nu kan han ikke engang få varigt ophold.

Det er ikke bare Daniel Dalakun Hornstrups klingende jyske, der fik alle inklusive ham selv til at tro, at han er dansker.

Det er heller ikke det, at han er født og opvokset i Holstebro, er døbt og konfirmeret, har en dansk far samt farmor og farfar i Holstebro og i øjeblikket er i gang med at tage en HG på Handelsskolen.

Nej, det er især det, der står i alle de i alt fire pæredanske, rødbedefarvede pas, han har fået udstedt igennem sin levetid: »Statsborgerskab: Dansk«.

Men Daniel Hornstrup er ifølge myndighederne ikke dansker. Dén lammende besked fik han i et brev fra Udlændingeservice, da han blev 18 år i januar sidste år.

»Du skal derfor straks indgive ansøgning om opholdstilladelse på selvstændigt grundlag, idet du ellers opholder dig ulovligt i Danmark,« lød chokbeskeden fra myndighederne.

»Jeg bliver sur indvendig. Jeg har en masse spørgsmål i hovedet og er forvirret. Udover, hvis man ser på min hudfarve, så har jeg jo været igennem den samme opvækst som enhver anden i Holstebro. Jeg kan ikke se, hvad jeg ellers er, hvis jeg ikke er dansker,« siger Daniel Hornstrup.

Forklaringen er, at hans mor og far aldrig blev gift og ikke mindst, at politiet i Holstebro og senere Holstebro Kommune har kvajet sig.

»Men det er os, der kommer til at betale for det her. Hvem har ansvaret for det,« spørger Daniels thailandske mor, Kanitha Dalakun.

Store konsekvenser

Kanitha Dalakun kom til Holstebro for 25 år siden, da hun blev gift med en dansk læge, som i dag er død.

Noget tid efter sin første mands død mødte hun den danske mand, der senere blev Daniel Hornstrups far. De flyttede sammen og sønnen blev født. Men de giftede sig ikke.

»Jeg har ikke nogen forklaring på, hvorfor. Vi snakkede om det, men så kom vi fra det igen. Mange andre danskere bor også sammen uden at være gift, og jeg har ikke kunnet se, hvorfor man skal blive gift bare for at blive det. Men havde vi vidst, hvilke konsekvenser det ville få for Daniel, så havde vi selvfølgelig gjort det,« siger Kanitha Dalakun.

Problemet for Daniel Hornstrup er, at det er hans mor, der er udlænding, og ikke hans far. Havde det været omvendt, ville han have været dansk statsborger fra fødslen.

I dag er reglerne lavet om men som de var i 1992, da han blev født, så blev man ikke dansk statsborger, bare fordi man var født i Danmark og ens far var dansker. Med mindre altså, at ens forældre blev gift.

Dét var der imidlertid ingen, der var opmærksom på hos Holstebro Politi, da Daniel Hornstrups forældre første gang henvendte sig for at få udstedt et pas til ham. Han fik bare sit pas, hvori han stod opført som dansk statsborger. Og siden har han fået det fornyet tre gange. Så selv om hans forældre i dag er gået fra hinanden, har ingen anet uråd.

»Der var ingen, der sagde noget. Han har været i Lon-don med skolen, i Kroatien med sin fars familie og vi har været nede og besøge min familie i Thailand. Og der er aldrig nogen, der har sagt, at han ikke er dansk statsborger,« fortæller Kanitha Dalakun.

Erkender fejl

Så da brevet kom fra Udlændingeservice, troede hun og hendes søn først, at det var en fejl. Det samme sagde en advokat, som hun forelagde sagen for. Og det samme sagde Udlændingeservices medarbejdere i øvrigt i første omgang.

Men senere fik piben en anden lyd. Uagtet, at Daniel Hornstrup ikke er registreret i Thailand, ikke har noget thailandsk pas og i øvrigt slet ikke kan snakke thai, så har CPR-registret stadig registreret ham som thailandsk statsborger, oplyste Udlændingestyrelsen.

»Du har således fået udstedt et dansk nationalitetspas på urigtigt grundlag, og du har derfor pligt til at returnere passet til den udstedende myndighed,« skrev Udlændingeservice.

Integrationsministeriets indfødsretskontor bekræftede senere beslutningen.

»Ministeriet (…) skal beklage, at De af politimesteren i Holstebro og Holstebro Kommune fejlagtigt har fået et dansk pas og at De fejlagtigt i passet er anført som dansk statsborger,« skriver ministeriet.

Men trods fejlen og den mangelfulde oplysning, er der er ingen vej uden om. Skal Daniel Hornstrup kunne kalde sig dansker igen, skal han ansøge om indfødsret. Og for overhovedet at komme i betragtning til dét, skal han foruden en bestået indfødsretsprøve og en række andre betingelser have permanent opholdstilladelse i Danmark.

Falder for pointsystem

Men da Daniel Hornstrup i dag er over 18, bliver han nu ramt af en anden regel: Nemlig dét pointsystem for opnåelse af opholdstilladelse, som VKO vedtog sidste år.

»Du kan ikke meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse, de du ikke opnår de 100 point, der kræves,« skriver Udlændingeservice i et afslag i marts i år.

»Vi har herved lagt vægt på, at du ikke har udvist aktivt medborgerskab her i landet gennem mindst et års deltagelse i bestyrelser, organisationer m.v.,« lyder begrundelsen til den 19-årige handelsskolestuderende, der indtil nu mest har været optaget af at passe sin skole, afslutte 10. klasse, spille badminton på højt niveau, være sammen med sin kæreste og træne i et fitnesscenter.

Så Daniel Hornstrup fra Holstebro har kun fået midlertidigt opholdstilladelse i to år, er udelukket fra at søge om statsborgerskab og er nu ikke statsborger nogen steder.

Kanitha Dalakun, der egentlig er uddannet idrætslærer i Thailand, men i dag arbejde som uddannet SOSU-assistent, frygter, hvad der nu vil ske.

»Hvad nu, hvis de efter to år siger til ham: Ok, du kan ikke få ophold her. Hvad skulle han lave dernede? Det er fire år siden, at han mødte min familie, og han kan ikke engang snakke thai. Det er psykisk terror, at man skal ligge i sengen hver eneste aften og tænke over, hvad der skal blive af Daniel og hvad der skal ske i morgen,« siger hun.