Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Israel vil have fingrene i Gazas gas

Source:arbejderen.dk
Author:m.j.
Date:16/01-2009

Der ligger store gasreserver i havet ud for Gaza. Israel har forhandlet med British Gas om udnyttelsen af ressourcerne.

'Den militære invasion af Gaza af israelske styrker har direkte relation til kontrol og ejerskab af strategiske offshore gasreserver', skriver den canadiske økonom, Michel Chossudovsky, der er professor ved Ottawas Universitet.

I 2000 blev der fundet store gasforekomster i havet ud for Gaza til en anslået værdi af fire milliarder dollars. De palæstinensiske selvstyremyndigheder tildelte British Gas en kontrakt på 25 år om at udvinde olie- og gas i den palæstinensiske del af farvandet.

Men blandt andet valget af Hamas i 2006 og sammenbruddet i det palæstinensiske selvstyre har sikret, at Israel har de facto kontrol over Gazas gasreserver, mener den canadiske økonom.

Eksempelvis har British Gas forhandlet direkte med den israelske regering. I maj 2007 godkendte Israels regering et forslag fra premierminister Ehud Olmert om at købe gas af de palæstinensiske selvstyremyndigheder. Den foreslåede kontrakt lød på fire milliarder dollars, hvor overskuddet udgjorde to milliarder. Heraf skulle bare én milliard dollars udbetales til det palæstinensiske selvstyre.

Under forhandlingerne med British Gas kom det frem, at Israels militær under ingen omstændigheder ville udbetale kontante penge til selvstyret. I stedet skulle palæstinensernes andel 'betales i form af varer og serviceydelser'.

Efter forslaget skulle British Gas sende det palæstinensiske gas via pipelines til den israelske by Ashkelon, og dermed sikrede Israel sig fuld kontrol med palæstinensernes gasressourcer, lyder det fra Chossudovsky.

Forhandlingerne brød sammen, og i december 2007 trak British Gas sig ud af forhandlingerne, og i januar 2008 lukkede selskabet sit kontor i Israel.

Ehud Olmert-regeringen tog imidlertid kontakt til British Gas igen i juni 2008. Det var samme måned, som Olmert ifølge det israelske dagblad Haaretz, gav militæret besked på at forberede en invasion i Gaza.

Forhandlingerne mellem Israel og British Gas har faktisk stået på i flere måneder, op til Israels angreb på Gaza. I november gav det israelske finansministerium Israels el-selskab, IEC, besked på at indlede forhandlinger med British Gas om køb af palæstinensisk gas, skriver det israelske finanstidsskrift Globes.