Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Gaza-aktivist: »En våbenhvile vil ikke stoppe drabene«

Source:modkraft.dk
Author:Niels Fastrup/Monsun
Date:18/01-2009

– En eventuel snarlig våbenhvile vil ikke stoppe drabene på Gaza’s befolkning, udtaler Adam Qvist til Modkraft.dk.

– Det stopper ikke med de 1.100, som allerede er omkommet under bombardementerne og kampene. Mange vil også dø af følgevirkningerne af krigen. Der vil komme epidemier som følge af de lig, der ligger og rådner i ruinerne, folk vil dø som en konsekvens af den forfærdelige sundhedsstilstand i området.

– Og så vil blokaden sandsynligvis blev genetableret, den blokade der langsomt, men sikkert udsulter den i forvejen hårdt prøvede civilbefolkning, fortæller Adam Qvist, der er Palæstina-aktivist i »Free Gaza Movement«, en organisation der har specialiseret sig i at arbejde på at bryde Israels mere eller mindre totale blokade af den forarmede enklave.

Skib stoppet i internationalt farvand

Adam Qvist er netop kommet hjem fra Cypern, hvor han har opholdt sig den sidste uge for at hjælpe til med at iværksætte organisationens seneste aktion: Afsendingen af et skib lastet med læger, internationale journalister og nødhjælp med kurs mod Gaza.

Som forventet kom skibet aldrig i havn i Gaza. Allerede langt ude i internationalt farvand blev det antruffet af hurtigtgående israelske kanonbåde, der truede med at sænke det, hvis det ikke vendte om. Israelerne var tilsyneladende fuldstændig upåvirkede af, at de forbrød sig mod international lov, da de tvang skibet tilbage til Cypern.

Den 22-årige studerende dansker var i august ombord på et andet af organisationens skibe, som have succes med at komme udenom den israelske søblokade og anløbe den smadrede havn i Gaza By. Efter ankomsten opholdt Adam Qvist sig i Gaza i fire uger, hvor han arbejdede som fredsaktivist sammen med syv andre fra »Free Gaza Movement«.

Hamas holder islamister nede

Adspurgt om hans oplevelse af Hamas’ styre i enklaven fortæller han, at det var hans indtryk, at den islamistiske bevægelse havde modereret sig selv efter overtagelsen af regeringsmagten fra den rivaliserende Fatah-bevægelse i 2007.

Eksempelvis arbejdede Hamas hårdt på at opretholde lov og orden i Gaza, og Adam Qvist fortæller, at bevægelsens politi og sikkerhedsstyrker gjorde meget for at holde de endnu mere yderligtgående islamistiske grupperinger nede.

Således beskyttede Hamas-sikkerhedsstyrker Adam Qvist og hans medaktivister imod en gruppe, der kalder sig »Muhammeds hær«. Ifølge de oplysninger som de vestlige aktivister fik, havde gruppen truet med enten at kidnappe eller dræbe vesterlændingene, som der er meget få af i Gaza. At det blev ved truslen, skyldes formentlig Hamas.

– Da Fatah-bevægelsen kontrollede Gaza-striben, var hverdagen langt mere militariseret. Der blev sprunget bilbomber og alle gik rundt med våben. Efter at Hamas har overtaget magten, er der kommet mere ro i Gaza, beretter Adam Qvist og understreger, at der pga. den mere eller mindre konstante, lavintensive konfrontation med israelerne, der også stod på under våbenhvilen mellem Israel og Hamas, aldrig har været rigtig roligt.

Ifølge Adam Qvist er der dog tegn på, at Hamas er ved at udvikle sig i mere korrupt retning, en svøbe der i høj grad også har plaget Fatah-bevægelsen, som har magten på Vestbredden og arbejder tæt sammen med den israelske koloni- og besættelsesmagt.

Vestligt pas værn mod bomber

Palæstina-aktivisten beretter, at »Free Gaza Movement« stadig har vestlige aktivister stationeret inde i Gaza, hvor de bor på hospitalerne og hjælper til på ambulancerne. En aktivist udstyret med et vestlig pas vil ifølge Adam Qvist ofte være en særdeles værdifuld livsforsikring imod de hyppige israelske angreb mod ambulancerne.