Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

NGO-folk slået med knipler

Source:Arbejderen
Author:ml
Date:18/12-2009

Oprør i Bella Centret: Folkelige ngo`er fik knippelslag, da de i onsdags forsøgte at mødes med demonstrationen uden for Bella Centret.

- Det var chokerende og skræmmende at opleve dansk politi i aktion. Jeg så flere ngo-repræsentanter blive slået med knippel og skubbet. Jeg troede aldrig, at et land som Danmark ville forsøge at lukke munden på os ngo`er. Vi var bare en lille, fredelig demonstration, der ville protestere mod, at forhandlingerne ikke rykker sig ud af stedet.

Sådan fortæller Dorothy Guerrero til Arbejderen. Hun følger med i topmøde-forhandlingerne for organisationen 'Focus on the Global South'

Med slagord som 'Reclaim the power' og 'Climate Justice Now', spillen på tromme og fløjte gik hun sammen med op mod 200 repræsentanter fra cirka 50 forskellige ngo`er i Bella Centret og delegerede fra Bolivias forhandlingsdelegation onsdag middag i en fredelig og farverig samlet flok ud af Bella Centret for at mødes til en fælles protest med demonstranterne uden for centret.

Men det fredelige optog nåede kun få meter ud af Bella Centret, før de blev stoppet af en politikæde.

- Politiet nægter os vores bevægelsesfrihed. Det er rystende. Vi vil bare mødes med demonstrationen. Vi kæmper for den samme sag. Politikerne sikrer milliarder til bankerne, men når det gælder klimaet, er der ingen penge. Vi kæmper en fælles sag med disse demonstranter - nemlig at sikre en retfærdig klimaaftale, siger en af de mange udvandrede ngo-repræsentanter, Ricardo Navarro fra Friends of the Earth El Salvador til Arbejderen.Trusler fra politiet

For mange var det værste ikke tævene, men derimod at politiet truede med at smide folk ud af landet og blackliste deres navne:

- Det skræmte mange af os. Vi ved, at EU har et fælles visa-samarbejde. Hvis vi bliver blacklistet i Danmark, får vi svært ved at komme ind i EU for fremtiden. Mange af os kommer fra Afrika, Indonesien og Latinamerika. Vi bliver ofte inviteret til Europa for at holde taler og så videre, men vi er helt afhængige af at kunne få et visa, uddyber Dorothy Guerrero.

Ved Bella Centret fortsatte protesterne. Tre ngo`er - Friends of the Earth, AVAZ og Via Campesina - der har forsøgt at mobilisere de andre ngo`er til demonstrationen, blev nægtet adgang til Bella Centret. I stedet satte de cirka 80 ngo-repræsentanter sig ved indgangen med skilte som krævede, at FN`s klimachef åbner døren.Anholdelser, peberspray, hunde

Ngo`erne i Bella Centret skulle have mødt en demonstration på 2000-3000 deltagere arrangeret af netværket Climate Justice Action, som også havde bebudet, at de ville forsøge at trænge ind på selve topmødet.

Demonstranterne startede klokken 8 om morgenen fra Tårnby Station. Der gik ikke mange minutter, før politiet anholdt de første. Også flere frivillige førstehjælpere blev anholdt.

- Anholdelserne var fuldstændig umotiverede og foregik meget voldsomt med knipler og peberspray, siger Kristine Larsen fra Climate Justice Action til Arbejderen.

Demonstrationen fortsatte og forsøgte at komme videre mod Bella Centret. To politikæder stoppede dem på Vejlands Allé. De demonstranterne forsøger at presse sig igennem politiets kæder, fik de tåregas, peberspray og masser af knippelslag.

Ifølge Politiken svarede enkelte demonstranter igen ved at kaste med flasker.

Politiet smed flere pressefotografer væk. Herefter blev de holdt på afstand af betjente med hunde.260 anholdt

Sideløbende med demonstrationen forsøgte 300 cyklende aktivister at trænge ind på Bella Centrets område i små grupper. Det lykkedes ikke. Til gengæld kom en lille gruppe demonstranter ind på Bella Centrets område ved at bruge luftmadrasser som bro over den kanal, der adskiller Bella Centret fra vejen udenfor. Aktivisterne blev hurtigt anholdt af politi med hunde.

I alt blev omkring 260 anholdt heriblandt Climate Justice Actions to kvindelige talspersoner.

En demonstrant blev anholdt af en civilbetjent iført en DR-jakke. DR har anholdelsen på bånd, og er rystet over optagelsen. Formanden for Journalistforbundet, Mogens Blicher Bjerregaard, kalder sagen for 'livsfarlig for journalistikken'.

Climate Justice Action opsummerer dagen som en succes.

- Der var mange forskellige aktionsformer, som forsøgte at sætte en social retfærdig dagsorden i Bella Centret, siger Kristine Larsen.