Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Krigen i Afghanistan er en kæmpe fiasko

Source:information.dk
Author:YONES EL BANA
Date:22/01-2011

Originaltitel: Fiasko på alle fronter

Det militære engagement i Afghanistan er efter ni år stadig genstand for alvorlige prøvelser. Faktisk er der konsensus blandt 16 efterretningstjenester om, at store dele af Afghanistan er i fare for at falde i hænderne på Taleban.

Flere uafhængige nødhjælpsorganisationer rapporterer også om, at modstanden har spredt sig til flere områder. Nic Lee, direktør for Afghanistan ngo Safety Office, sagde for nylig, at situationen efter hans opfattelse er langt mere usikker i år end sidste år.

Som følge af de dårlige militære resultater har man følt sig nødsaget til at skabe en række myter for at fastholde legitimiteten for krigen. Pludselig er hele formålet med krigen blevet at hjælpe de stakkels afghanere. Man forsøger at sprede rygtet om, at man har skabt fantastisk fremgang.

Men da en ulykke sjældent kommer alene, er fiaskoen heller ikke til at tage fejl af, når det drejer sig om indsatsen på det civile område. Ca. 52 milliarder dollars er blevet brugt på bistand siden 2001, uden at det har elimineret fattigdom og mangel på infrastruktur.

Hjælpen til de stakkels afghanere har intet gjort for de ni millioner, som lever i ekstrem fattigdom og de fem millioner, som prøver at overleve på 43 dollars om måneden. Desuden dør hvert femte barn, før det når at fylde fem år. Man ønsker inderligt, at de afghanske kvinder bliver befriet, men hvorfor er deres børn ikke berettiget til samme skæbne?

Korruptionen stiger
Ifølge de nyeste tal fra Transparency international er Afghanistan nu verdens tredjemest korrupte land i verden. I praksis betyder det, at en stor del af bistanden ryger i lommerne på eliten.

Fiaskoen på det civile område kom klart til udtryk, da 60 millioner dollars blev afsat til USAID projekter i Badakshan-provinsen. Størstedelen af projekterne blev aldrig realiseret.

Forklaringen på, hvorfor det gik så galt, kan man finde i USAID’s rapport om projektet: »Tag det med et gran salt. Det er formet til at sætte USAID i godt lys.«

På papiret er projektet et eksempel på, hvordan man formåede at genoplive en tilbagestående afghansk provins og redde de stakkels afghanere. Men som Greg Adams, direktør for Aid Effectiveness ved Oxfam America, udtalte: »Hvad prøver vi at opnå med udviklingen uden en plan?«

Spørger man de stakkels afghanere, om de er taknemmelige, er der ingen tvivl. Stadig flere af dem mener, at modstandskampen mod koalitionsstyrkerne er berettiget.

En ting er altså sikkert: Amerikanernes hidtil længste eventyr har ledt til fiasko både på det militære og civile område. Og det er gået op for afghanerne. Hvornår går det op for koalitionsstyrkerne?