Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Præcist som Bush bryder Obama konstant FNs konventioner

Source:davidtrads.blogs.berlingske.dk
Author:David Trads
Date:11/03-2011

WASHINGTON: De konstante brud på FNs konventioner, som Barack Obama synes er helt ok, er så tydelige, at de burde bøjes i neon:

For det første Guantanamo-lejren:

Husker du balladen om de ’illegale kombattanter’, som USA fangede i begyndelsen af Afghanistan-krigen og spærrede inde i Guantanamo-lejren? Det var dem, som Bush-regeringen snedigt placerede i et juridisk tomrum, så de hverken havde krav på en militær eller en civil rettergang. Fangerne var så farlige, vurderede Bush & Co., at de bare skulle spærres inde på ubestemt tid.

Da Obama førte valgkamp, var der ingen ende på kritikken af lejren – og han lovede at lukke den med det samme, når han satte sig i Det Ovale Værelse. Lukket er den imidlertid ikke – næh, tværtimod, så har præsidenten netop forlænget dens levetid på ubestemt tid. De 172 fanger, som er tilbage, forbliver derfor næsten retsløse.

Nogle af dem, forklarede Obama mandag, vil blive stillet for en almindelig dommer. Andre vil blive sat for en militærdomstol. Mange vil simpelthen bare forblive indespærret. Amerikanske borgerretsorganisationer er rystede – for, som Elisa Massimino, direktør i Human Rights Watch, understreger, så har præsidenten netop institutionaliseret, at ”der findes fanger, som man bare kan holde bag lås og slå for en sikkerheds skyld.”

Lejren – dette symbol på en amerikansk overtrædelse af en grundlæggende menneskerettighed – får lov til at bestå. Det er nu stadfæstet, at Obama er enig med Bush i, at der findes fanger, som USA’s præsident mener er så farlig, at de ikke har ret til en fair rettergang.

For det andet systematiske drab i Pakistan:

CIA, den amerikanske efterretningstjeneste, dræbte sidste år 581 mennesker i Pakistan ved hjælp af de såkaldte ’drones’ – ubemandede fly, som styres af en flok store drenge bag en computerskærm uden for Las Vegas. Aldrig før under krigen mod terror er så mange blevet dræbt på den måde.

Der er mindst to – store – problemer ved aktionerne: For det første har USA ikke erklæret krig mod Pakistan – og derfor er angrebene fra de ubemandede fly i strid med FNs konventioner. Man må selvsagt ikke bare slå folk ihjel. For det andet er kun to – ja, 2 – af de dræbte ifølge Washington Post på USA’s liste over farlige terrorister. For hver gang CIA rammer en formodet terrorist, ryger 265 andre altså med i døden.

Peter Bergen, en af USA’s mest anerkendte eksperter i krigen mod terror og netop forfatter til bogen ”The Longest War”, har dokumenteret, at 94 procent af de dræbte er lavtstående soldater. Han mener, at det kan være ok at gå efter Talebans og al-Qaedas ledere, men at det er problematisk, hvis ”drone-angrebene” udvikler sig til at være et helt normalt redskab.

Det var Bush, der indledte brugen af ”drones”, men han kom aldrig i nærheden af at godkende brugen af dem så hyppigt som Obama, som bruger dem fire-fem gange så hyppigt. CIA siger selv, at årsagen til den intensiverede brug er, at de er blevet bedre til at finde og ramme de rigtige mål. Kun seks ud af hundrede dræbte er nu uskyldige civile. Det giver sig selv, at det pakistanske folk afskyr, hvad de betegner som de ansigtsløse drab.

Obamas brud på FNs konventioner er reelt en omfavnelse af Bushs strategi i krigen mod terror – nemlig den præventive indsats: Såvel de fortsatte indespærringer på Guantanamo som drabene på soldater i Pakistan er nemlig udtryk for, at USA mener, at det har ret til at bryde love, regler og konventioner, når dets præsident har på fornemmelsen, at dem, som det går ud over, agter at ville skade Amerika.

Egentlig er det ikke overraskende, at Obama fortsætter Bushs kurs – for sådan har amerikanske præsidenter altid i større eller mindre omfang opført sig. Næh, det eneste, som kan overraske er, hvor ligeglade de politikere – herunder de danske – som himlede op om Bushs brud på spillereglerne, nu synes at være med Obamas.

Om Davis Trads:

Berlingske Tidendes Washington-korrespondent. Han blogger om den politiske og økonomiske udvikling i USA ligenu.

Trads har boet i USA i flere omgange - i Michigan, Californien og nu Washington. Hans brede netværk - i begge politiske lejre, overalt i det store land, i erhvervslivet og organisationer - vil afspejle bloggens indhold. Intet er helligt i denne blog - og skribenten indbyder til mest mulig debat. Trads er tidligere chefredaktør for Information og Nyhedsavisen - og bl.a. forfatter til bøgerne 'Danskerne først!', 'Islam i flammer' og 'Klimatruslen - set fra Danmark.'