Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Libyen: Handler krigen om olie?

Source:arbejderen.dk
Author:mj
Date:24/03-2011

Flere af koalitionens lande har store olie- og erhvervsinteresser i Libyen, afslører dokumenter fra WikiLeaks. Gadaffi-styret har tvunget blandt andet franske og amerikanske selskaber til at betale milliarder af dollars for retten til at operere i Libyen.

Fem dage inde i krigen mod Gaddafi-styret i Libyen rejser flere spørgsmålet om, hvad olien betyder for krigen i Libyen.

– Der er meget olie i Libyen, og landet har stor betydning for energiforsyningen i Sydeuropa. Derfor er Libyen relativt vigtig for vores samarbejdspartnere i Frankrig og Italien, siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri til Arbejderen.

Lækkede WikiLeaks-dokumenter viser, at det statslige libyske olieselskab NOC i 2009 ændrede sin kontrakt med det franske olieselskab Total. Det betød at Frankrig gik fra at få 50 procent til at få 27 procent af den olie, selskabet udvinder i Libyen.

Også USA, Italien, Storbritannien, Holland, Spanien, Norge og Canada har interesserer i Libyens olie. Der er alle med i den koalition, der er gået i krig.

– Formodentlig handler det hele om, at Libyen er et olieland, der har 3,5 procent af verdens olie – det dobbelte af USA selv, siger fredsforsker Jan Øberg.

Store oliereserver

Libyen råder over de største kendte oliereserver på hele det afrikanske kontinent.

Ifølge Oil & Gas Libya anslås Libyens oliereserver i dag til at være 42 milliarder tønder olie, der tilmed er af  prima kvalitet og forholdsvis billig at hente ud af undergrunden. Dertil kommer 1,3 billioner kubikmeter gas. Det er 10 gange så meget som Egyptens kendte olie- og gasforekomster.

Libyens olie- og gasreserver kan imidlertid være langt større. For det er kun 25 procent af landets territorium, der er blevet udforsket, ifølge Oil & Gas Libya.

Oil & Gas Libya har tre gange afholdt en årlig  international oliemesse i Libyen for private selskaber med interesser i at investere i Libyens olie- og gasindustri.

Flere end 50 internationale olieselskaber  opererer på det libyske oliemarked, der dagligt producerer to milliarder tønder dagligt. Inden krigen mod Libyen blev indledt, havde det statslige libyske olieselskab NOC planer om at øge investeringerne i landets oliefelter med ti milliarder dollars over de kommende tre år.

NOC er også globalt en magtfuld spiller på oliemarkedet. Selskabet er placeret som nummer 25 på verdensranglisten over de 100 største olieselskaber. Og det er NOC, der har styret udliciteringen af oliekoncessionerne til de internationale olieselskaber, som tog fart omkring 2005.

80 procent af Libyens oliereserver ligger i det såkaldte Sirte Bassin i Sirtebugten. Ifølge Chossudovsky vurderer flere eksperter, at omkostningerne ved at hente den libyske olie op ad undergrunden er ekstrem billig.

Flere af de lande, der deltager i krigen mod Libyen, har økonomiske interesser i det libyske olie-eventyr, der hovedsageligt ligger i det østlige Libyen, hvor de provestlige kræfter, står stærkest.

Franske interesser

Frankrig, der var første land til at anerkende det Nationale Overgangsråd i Libyen som landets regering, har store interesser via olieselskabet Total.

Total blev i 2009 tvunget til at ændre kontrakterne for udvinding af olie med NOC. Det fremgår af en fortrolig meddelelse fra USA’s ambassade i Libyens hovedstad Tripoli til Obama-administrationen fra den 4. juni 2009, som WikiLeaks har lækket.

Her skriver ambassadør Gene Cretz, at Total og dets partnere måtte genforhandle en række kontrakter med NOC.

"Det statslige libyske olieselskab (NOC) har genforhandlet betingelserne for deling af olieproduktionen med det franske selskab Total og dets partnere i Libyen (Tysklands Wintershall og Norges StatoilHydro)... Genforhandlingen af Total's kontrakt er en del af NOC's bestræbelser på at genforhandle eksisterende kontrakter for at øge Libyens andel af råolieproduktionen", skriver Gene Cretz.

Total opererer i Mabruk-feltet sammen med norske Statoil/Hydro og al-Jurf-felterne og tyske Wintershall. Begge konsortier måtte betale 500 millioner dollars, eller 2,6 milliarder kroner, i bonus til NOC, da kontrakterne blev underskrevet.

Samtidig blev olieselskabernes andel af produktionen sænket. Under de gamle kontrakter fik olieselskaberne 50 procent af den olie, de hentede op, mens NOC fik den anden halvdel.

Men med de nye kontrakter får NOC 73 procent af råolien, mens Totals oliekonsortier med Statoil og Wintershall må nøjes med 27 procent, afslører notatet fra USA’s daværende ambassadør i Libyen.

Milliardtab

Han noterer endvidere, at forhandlingerne med Total blev ført i kølvandet på forhandlinger med andre private, internationale olieselskaber.

Selskaber som det italienske ENI, canadiske Petro-Canada, et europæisk konsortie under ledelse af det spanske olieselskab Repsol samt et konsortie med det amerikanske olieselskab U.S. Occidental i spidsen, blev allerede i juni og juli måned i 2008 tvunget til at genforhandle deres kontrakter med NOC.

»Disse selskaber betalte kumulativt 5,4 milliarder dollars (omkring 28 milliarder danske kroner, red.) til NOC i forudbetalt bonus som en del af processen med genforhandling«, noterer Gene Cretz, der også bemærker, at Total har opnået betydeligt større produktionsandele end de øvrige internationale olieselskaber.

De to amerikanske olieselskaber Chevron og U.S. Occidental besluttede i oktober 2010 ikke at forny deres olie- og gaslicenser med Libyen, når de udløber.

Også Kina er en stor aktør i Libyens olieindustri. Kinas nationale olieselskab CNPC har oliekontrakter med NOC. Og det kinesiske olieselskab havde før krigen mod Libyen 400 kinesiske oliearbejdere ansat i Libyen. Omkring 11 procent af Libyens olie-eksport går til Kina.