Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Krig i Libyen: Tidslinje

Source:arbejderen.dk
Author:fe
Date:24/03-2011

Vidste du, at USA's flåde sejlede mod Libyen allerede 28. februar eller at Brasiliens præsident tilbød at mægle den 4. marts? Følg Arbejderens tidslinje over krigen i Libyen - opdateres løbende.

Før 2011

1967: USA bruger libyske baser til støtte for Israel i junikrigen

1969: Mohammar Gaddafi leder et militærkup mod den libyske kong Idris, blandt andet som reaktion på junikrigen.

1973: Gaddafi-styret indleder en nationalisering af olien.

1988: Amerikansk og britisk retsvæsen dømmer Libyen for Lockerbie-bombingen af et civilt amerikansk fly, og Libyen underligges international blokade.

2004: USA hæver blokaderne mod landet efter møder mellem Storbritanien og Libyen.

2011

15. februar: Den arabiske opstand spreder sig til Libyen og der meldes første gang om demonstrationer i byen Benghazi.

22. februar: Efter dages voldsomme kampe mellem oppositionen og Gaddafi-styret meldes der om mange dræbte og sårede på begge sider. Gaddafi lover på tv at bekæmpe oprøret og hans søn Saif Gaddafi advarer om borgerkrig.

24. februar: Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen indkalder til hastemøde i NATO og siger, at NATO skal "deltage i en international aktion i Libyen". FN’s sikkerhedsråd holder også møde om situationen i Libyen.

27. februar: FN vedtager sanktioner mod Gaddafi og den libyske regering, der fastfryser regeringens økonomiske midler og indfører våbenembargo. USA kræver flyveforbudszone og opfordrer til skrappere sanktioner fra EU.

28. februar: USA’s udenrigsminister Hillary CLlinton opfordrer Gaddafi til at træde tilbage og USA’s flåde nærmer sig Libyen.

1. marts: FN suspenderer uden afstemning Libyen fra Menneskerettighedsrådet i Genève og EU-lederne samles til topmøde om Libyen. Cuba, Venezuela , Bolivia, Nicaragua og Ecuador advarer mod militær indgriben og opfordrer til en fredelig løsning.

3. marts: Der meldes om op tusindvis af udenlandske gæstarbejdere og flygtninge på vej ud af Libyen og bombardementer af de byer, oppositionen har indtaget.
Den Internationale Straffedomstol i Haag indleder efter opfordring fra FN en undersøgelse mod Gaddafi-styret for forbrydelser mod menneskeheden.

4. marts: ALBA-landene i Latinamerika fremsætter mæglingsinitiativ og foreslår Brasiliens tidligere præsident Lula som mægler. Venezuelas præsident Chavéz tilbyder også at mægle i konflikten, men det bliver afvist af oppositionen i Libyen.

10. marts: Frankrig anerkender som det første land den libyske oppositions National Råd som den “legitime repræsentant” for det libyske folk. EU holder møde med Rådet og vedtager en resolution der opfordrer til international isolation af Gaddafi.

11. marts: USA’s forsvarsminister og udenrigsminister opfordrer til missilangreb mod landingsbaner og militære støttepunkter i Libyen og til indsættelse af NATO-soldater på landjorden. Oppositionen anmoder også om international intervention.

12. marts: Den Arabiske Liga beder FN’s Sikkerhedsråd om at indføre flyveforbudszone for at forhindre militære angreb på det libyske folk.

13. marts: Den Afrikanske Union, der samler 53 lande i Afrika, afviser en flyveforbudszone og anden  udenlandsk intervention i Libyen. Ledere fra Sydafrika, Uganda, Mauretanien, Congo og Mali indgår i en komite, som på vegne af Den Afrikanske Union tilbyder at mægle. Gadaffi byder initiativet velkommen

17. marts: FN’s Sikkerhedsråd beslutter med 10 ud af 15 stemmer en resolution der indfører flyveforbudszone over Libyen og giver mandat til udenlandsk militær indgriben. Kina, Tyskland, Brasilien, Rusland og Indien undlader at stemme og advarer mod at optrappe konflikten. Frankrig, Storbritannien, Libanon, USA, Sydafrika, Bosnien-Hercegovina, Colombia, Portugal, Nigeria og Gabon stemmer for.

18. marts: Et enigt Folketing giver sit samtykke til dansk militært bidrag i Libyen og Danmark træder ind i den koalitionen af 22 lande med seks F-16-kampfly og 132 flyversoldater. Morgenen efter letter flyene fra en italiensk flybase på Sicilien.

20. marts: Den Arabiske Liga kritiserer de vestlige angreb på Libyen.
- Hvad der sker i Libyen, er noget andet end indførelse af en flyveforbudszone, og det som vi ønsker er beskyttelse af civile - og ikke bombninger af andre civile, siger generalsekretæren i Den Arabiske Liga, Amr Mussa.

Følg med på http://www.arbejderen.dk/artikel/2011-03-23/krig-i-libyen-tidslinje for en opdatering af tidslinjen.