Realiteten
This website has mixed content in both Danish and English

Menu

Home
False flag
Islam
Health
History
The world
Society
Links
About
Contact

Ny rapport om Abu Ghraib-skandalen

Source:www.dr.dk
Date:06/09-2004

27 mennesker deltog personligt i overgrebene på irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet, fremgår det af en intern undersøgelse fra USA's hær.

Tallet er betydeligt højere end de syv, som indtil nu har været genstand for formelle beskyldninger i sagen. To soldater har tilstået, mens de fem øvrige retsforfølges i USA og Mannheim, Tyskland.

General Paul Kern sagde ved præsentationen af rapporten i Pentagon, at den værste mishandling bestod i amerikanske militærbetjentes brug af hunde mod to irakiske knægte med det formål at tvinge dem til at tisse af skræk.

- Vi opdagede et alvorligt embedsmisbrug og et tab af moralske værdier, sagde Fern, efterforskningens leder ifølge Ritzau.

Bizar underholdning
Også andre grusomheder af overvejende seksuel karakter i fængslet nær Bagdad er fremhævet i rapporten.

Lederne af undersøgelsen skelner mellem de torturlignende metoder, som en gruppe af fangevogtere fra militærpolitiet brugte som bizar underholdning, og andre overgreb i fængslet.

Rapporten nævner, at der også skete overgreb under forhør, fordi der var uklarhed om retningslinjerne:

- De fleste, men ikke alle de voldelige eller seksuelle overgreb skete uden for de fastlagte forhør og var ikke rettet mod personer, som blev tilbageholdt af efterretningsmæssige grunde.

23 af de 27 var militærpersoner, mens resten var civilt ansatte på kontrakt. Alle risikerer at blive retsforfulgt for sammenlagt 44 tilfælde af overgreb.

Ingen sanktioner nævnt
Kern ønsker ikke at foreslå sanktioner mod nogle af militærpolitiets eller en militær efterretningsenheds overordnede, men nævner dog, at chefen for den militære efterretningsenhed i Abu Ghraib, Thomas Pappas, måske også vil blive trukket i retten.

Daværende chef for de amerikanske styrker i Irak, general Ricardo Sanchez, og brigadechef Janis Karpinski fra militærpolitiet kritiseres for ikke have vist tilfredsstillende lederskab.

Hærens undersøgere finder desuden, at de amerikanske styrker i otte tilfælde hemmeligholdt tilbageholdelsen af iranske fanger over for Den Internationale Røde Kors Komité.

Endnu en rapport
Rapport er færdiggjort blot en dag efter, at et uafhængigt panel under det amerikanske forsvarsministerium i en rapport kritiserede den generelle praksis i amerikanske soldaters forhør.

Dette panel placerede et medansvar hele vejen til tops i kommandostrukturen - altså også hos forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Begge undersøgelser og flere andre blev sat i gang, efter at fotos af militærbetjentenes voldelige udskejelser slap ud til verdenspressen i april og bragte USA i forlegenhed.